Kia Soul: Netradiční vůz útočí novým vzhledem

Tagy:  Kia Soul, koncept, flexi-fuel, limitovaná edice, Amerika, Evropa

Sponzorované odkazy:

Kia Soul: Netradiční vůz útočí novým vzhledem

Jsou vozy, které si prostě nespletete. Jejich jedinečný vzhled umožní kolemjdoucím jednoznačně a bezpečně je poznat, i když se jinak v autech člověk moc nevyzná. Jedním z takových aut je „krabicovitá“ Kia Soul, která se stala hitem mezi zákazníky a také základem pro mnoho konceptů.

Kia Soul se vyrábí od roku 2008 do současnosti a za ty roky se výrazně změnila, ačkoliv původní rysy má dodnes. Stále se jedná o kompaktní MPV s pěti dveřmi, které je v Evropě i v ČR stále více oblíbené. Auto, které přišlo před pěti lety, mělo být něco, co posune automobilku za krátkou dobou na další úroveň. Kia v současné době výrazně expanduje a podíl na tom má také několik konceptů, které vzešly z modelu Kia Soul.

Neokoukaný design se stal hitem již v roce 2006, když byl poprvé představen ještě jako koncept. O dva roky později vznikl koncept ekologické verze s motorem Gamma o objemu 1,6 litru doplněném elektromotorem o objemu 20 koní. Nechyběl samozřejmě systém start-stop, rekuperace brzdné energie ani plynule měnitelný převod.

Koncepty, koncepty, koncepty

V roce 2010 pak veřejnost viděla Kia Soul´ster koncept. Model s dvěma dveřmi, šesti místy a otevřenou střechou nad předními sedadly byl stejnou raritou po stránce praktické i po designové. Vůz měl kromě toho dvojité chromované výfuky, koncovky potažené hliníkem, karbonovou kapotu a devatenáctipalcová hliníková kola, podobná jako ta tolik typická pro Jeep Wrangler. Na výběr zde byl motor o objemu 1,6 litru nebo dvoulitr, vždy s pětirychlostní manuální převodovkou. V roce 2012 byl k vidění koncept Track´ster.

V roce 2010 vznikla i limitovaná edice Kia Soul. Denim. Pouhých 1200 kusů se vyrobilo pro americký trh. Verze měla „Denim“ barvu karoserie doplněnou bílými závodními pruhy, bílá byla i postranní zrcátka a osmnáctipalcová kola. Dodávala se verze s pětistupňovou manuální převodovkou nebo se čtyřstupňovým „automatem“, ten byl ale skoro o tisíc dolarů dražší (18 250 USD oproti 17 300 USD).

V roce 2011 byla na americkém trhu představena Kia Soul Plus nabitá elektronikou – tento vůz zahrnoval stereo se šesti reproduktory, CD přehrávač a port pro USB, stejně jako Sirius satelitní rádio. Daly se pořídit další repráky, ovládání zvuku na volantu a bluetooth pro konektivitu s hands free. Design zahrnoval osmnáctipalcové ráfky, „závodní“ pruhy a grafiku na karoserii a LED směrová světla. V dalším roce se dostalo na motor – agregát o objemu 1,6 litrů s přímým. Rovněž se snížila spotřeba.

Kia Soul patří mezi vozy, které si na silnici prostě nespletete. Foto: www.kia.com/czKia Soul patří mezi vozy, které si na silnici prostě nespletete. Foto: www.kia.com/cz

Evropský model pak byl loni osazen novým 1,6-litrovým motorem GDI (benzin) nebo 1,6 CRDi (diesel), oba ve specifikaci s automatickou nebo šestistupňovou manuální převodovkou (starší model měl 5 stupňů). Tyto motory měly ještě nižší spotřebu a – což je v Evropě důležité – snížily se také emise CO2 na 129 g/km.

Kia Soul je zároveň bezpečným autem, v hodnocení Euro NCAP získala maximální počet pěti hvězdiček. Podobné hodnocení získal vůz i v Americe a na Novém Zélandě. Zároveň se jedná o první korejský automobil ve specifikaci Flexi-fuel, tedy vůz jezdící bez problémů na biopaliva.

Článek Kia Soul: Netradiční vůz útočí novým vzhledem byl publikován 11. března 2013 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.