Opel Mokka: Inspirován zrnkem kávy

Tagy:  Opel Mokka, kompaktní SUV, bezpečnost, kamera, OpelEye

Sponzorované odkazy:

Opel Mokka: Inspirován zrnkem kávy

Od pohledu odolný vzhled doplněný ladnými křivkami, takový je nový model německé automobilky Opel, kompaktní SUV nese název Mokka. Při volbě názvu se designéři inspirovali malými, kulatými kávovými zrny Coffea Arabica.

Opel Mokka člověk na ulici jen stěží přehlédne. Praktická přední část se strmým oknem, rozměrná boční zrcátka, oblé blatníky, deflektory před a za zadními koly a v neposlední řadě i zaoblená záď, kde dominuje široké okno, jsou hlavní prvky vozu, který se rovněž vyznačuje krátkými převisy. „Opel Mokka přebírá silné stránky od tradičních, větších SUV a umístil je do moderního, kompaktního formátu,“ říká generální ředitel Opelu Karl-Friedrich Stracke a vysvětluje, že se jedná o rozšiřování sortimentu německé značky.

Opel Mokka je malým SUV, název vznikl podle zrnka kávy. Foto: www.opel.czOpel Mokka je malým SUV, název vznikl podle zrnka kávy. Foto: www.opel.cz

Interiér vozu je komfortní a působí vzdušně (má také elektricky ovládanou prosklenou střechu) a díky množství ovládacích prvků spolu s metalickými detaily a chromovanými prvky i luxusně. O optimální tepelnou pohodu se stará dvouzónová plně automatická klimatizace. V zimě je příjemné vyhřívání volantu. Sedadla jsou posazená vysoko a na přání lze dostat sedadla vyvinutá tak, aby byla maximálně šetrná pro záda.

Autorádio CD 400 má dvojitý tuner pro příjem aktuálních dopravních informací TMC, o hudební zážitek se může postarat připojení Aux pro externí zařízení v kombinaci se sedmi prémiovými reproduktory. Lepší autorádio CD 400 BT má ještě Bluetooth a tím umožňuje připojení mobilních telefonů. Správnou cestu ukáže navigace Navi 600. Lze volit nejkratší cestu, nejrychlejší nebo i nejúspornější.

Interiér působí prostorně a také luxusně. Foto: www.opel.czInteriér působí prostorně a také luxusně. Foto: www.opel.cz

O bezpečnosti se stará systém Opel Safetec, který zahrnuje a synchronizuje všechny systémy aktivní a pasivní bezpečnosti, a pokročilé pomocné systémy řidiče. Stejně jako u jiných vozů Opel, i Mokka má pevný rám karoserie, kromě toho jsou na voze absorpční zóny pod nárazníky, speciální deformační zóny a vysokopevnostní ocelové boční výztuhy. Vůz tak maximálně ochrání nejen posádku, ale také chodce.

Opel Mokka je bezpečný vůz. Foto: www.opel.czOpel Mokka je bezpečný vůz. Foto: www.opel.cz

Pokročilý systém AFL pak automaticky vybírá z devíti různých funkcí předních světel dle rychlosti vozu, natočení volantu a jízdy. Kamera automaticky přepíná podle provozu mezi potkávacími a dálkovými světly. Místo běžné kamery může být vůz vybaven kamerou Opel Eye, která umí mimo jiné také rozpoznávat značky, varovat před vybočením z jízdního pruhu, signalizovat vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla a upozornit na možnost srážky. Při couvání pak pomůže zadní kamera.

Zadní dveře jsou široké a dají se lehce otevírat, což výrazně usnadňuje manipulaci. Mnoho praktických odkládacích prostorů po celém autě (celkem jich je devatenáct) pak zpříjemňuje cestování. Za zadními sedadly je úložný box s nosností 40 kg, který lze vyjmout. Pro přepravu většího nákladu lze sedadla sklopit v poměru 60/40 a zvýšit objem zavazadlového prostoru až na 1 371 litrů. Vůz má také zadní nosič FlexFix, který ocení zejména vášniví cyklisté. Jeho používání je jednoduché a uveze až tři kola.

Zadní nosič FlexFix potěší zejména vášnivé cyklisty. Foto: www.opel.czZadní nosič FlexFix potěší zejména vášnivé cyklisty. Foto: www.opel.cz

Kombinace dvojitých vzpěr typu McPherson vpředu a torzní tyče vzadu podporují řízení vozu Opel Mokka, které je umocněno nastavením posilovače řízení a dalšími pomocnými systémy řidiče. Inteligentní Pohon všech kol lze objednat za příplatek. Motory jsou prý úsporné a pružné, v nabídce není jednotka s výkonem nižším než 115 koní (1.6 Ecotec). V nabídce je i automatická šestistupňová převodovka.

V souladu s ekologickými trendy má vůz systém Start-Stop a navíc také systém ECO Drive Assist, který ukazuje, kdy je vhodné zařadit jiný rychlostní stupeň, aby byla spotřeba minimální. K tomu také zobrazuje systémy, které odebírají nejvíce energie a historii spotřeby paliva za posledních 50 km.

Článek Opel Mokka: Inspirován zrnkem kávy byl publikován 27. března 2013 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...