Povinná výbava do zahraničí

Tagy:  zima

Povinná výbava do zahraničí

Pokud cestujte v zimě do zahraničí, například do lyžařských středisek, budou se Vám hodit informace ohledně dopravních předpisů a povinnosti zimních pneumatik. Naprostým základem jsou doklady, a to jak cestovní tak technické od vozidla:

  • Řidičský průkaz
  • Občanský průkaz nebo cestovní pas
  • Doklad o havarijním pojištění
  • Doklad o cestovním pojištění
  • Technický průkaz od vozidla
  • Doklad o povinném ručení. Doporučuje se vozit i jeho kopie.
  • Evropský formulář záznamu o dopravní nehodě
  • Případně potvrzení o zapůjčení vozu

Zimní období je více zatíženo rizikem havárie, proto najdete v tomto článku informace jak v případě nehody v konkrétní zemi postupovat. Barva bezpečnostních reflexních vest, jako součást povinné výbavy na palubě, by měla odpovídat normě EN 471 a to fluorescenční žlutá, červená nebo oranžová.

Rakousko

Pneumatiky a sněhové řetězy

V Rakousku platí povinná výbava od 1.11 do 15.4. V této době musí řidič za zimních podmínek (sníh, břečka, led) obuté na každém kole zimní pneumatiky o minimálně hloubce dezénu 4 mm. Řidič může využít i letních pneumatik opatřených sněhovými řetězy na hnané nápravě vozu. Tato možnost je podmíněna pokrytím vozovky souvislou vrstvou sněhu nebo ledu. Maximální dovolená rychlost s řetězy je 50 km/h. V případě tajícího sněhu již vyplívá jasná povinnost zimních pneumatik.

Povinná výbava

Je tvořena výstražným trojúhelníkem, lékárničkou v odolném a hygienickém balení, reflexní vestou minimálně pro řidiče, kterou je potřeba nosit při vystoupení z vozidla na komunikaci (například v případě poruchy) mimo parkovací plochy.

Povinnost celodenního svícení

Povinné svícení během celého dne platí za snížené viditelnosti v mlze, sněhu nebo za deště. Svítit se musí také v tunelu.

Dopravní nehody

Pokud dojde při dopravní nehodě pouze k poškození majetku, není nutné volat policii. Řidiči se musí domluvit na míře zavinění, prokázat se doklady totožnosti, vyplnit evropský formulář záznam o dopravní nehodě a podepsat účastníky.

Itálie

Pneumatiky a sněhové řetězy

V celé oblasti Val d'Aosta musí mít vozidla zimní pneumatiky nebo nachystané sněhové řetězy v celém zimním období od 15.10 do 15.4. V jiných částech je tato povinnost označena dopravními značkami a platí od 11. listopadu do 15. dubna. Minimální hloubka zimního dezénu je 1,6 mm. Maximální rychlost s řetězy je 50 km/h.

Povinná výbava

Do Itálie musíte v povinné výbavě vozit výstražný trojúhelník a reflexní vestu. Lékárnička ani hasicí přístroj povinný není. Také v Itálii ovšem platí, že všichni kdo vystoupí z automobilu na komunikaci (mimo zastavěnou plochu) musí mít na sobě reflexní vestu. Povinnost celodenního svícení Osobní vozy mají povinnost svítit po celý den.

Dopravní nehody

Pokud řidič poruší předpisy nebo způsobí dopravní nehodu, může ho policie v případě pochybností o vymahatelnosti pokuty zabavit řidičský průkaz nebo i celé vozidlo. Nehodu je nutné oznamovat policii pouze v případě zranění či úmrtí.

Švýcarsko

Pneumatiky a sněhové řetězy

Ve Švýcarsku neplatí plošná povinnost obouvat zimní pneumatiky. Řidič je ovšem zodpovědný na nehodu zaviněnou špatným obutím. Při tomto pochybení následují i velké pokuty a odpovědnost za způsobenou škodu. Minimální hloubka dezénu musí být shodná s předpisy země kde je vozidlo registrované, takže automobily registrované v České Republice musí mít minimálně 1,6 mm hloubku letního a 4 mm zimního dezénu. Povinnost sněhových řetězů je označena příslušnou dopravní značkou a je nutné mít řetězy alespoň na hnané nápravě.

Povinná výbava

Mezi povinnou výbavu vozidla ve Švýcarsku patří výstražný trojúhelník v dosahu řidiče. Lékárnička ani hasicí přístroj vyžadovány nejsou. Doporučeno je vozit reflexní vesty pro všechny členy posádky.

Povinnost celodenního svícení

Ve Švýcarsku se musí povinně svítit od 1.1.2014 po celý den.

Dopravní nehody

Při poškození majetku stačí k vyřešení nehody pouze dohoda řidičů a vyplnění evropský záznam o dopravní nehodě. Pokud by však bylo poškozeno zdraví, byla poškozena komunikace, dopravní značení, světlo, závory a pokud druhá strana přítomnost policie vyžaduje, musí být přivolána. Police musí být na místo nehody přivolána také v případě, že dochází k úniku kapalin, které mohou poškodit životní prostředí, nebo když vysypaný náklad tvoří překážku v provozu.

Německo

Pneumatiky a sněhové řetězy

V Německu jsou zimní pneumatiky povinné, nachází-li se na vozovce souvislá vrstva sněhu či ledu. Povoleny jsou také pneumatiky celoroční a pneumatiky označené symbolem M+A. Zákonem daná minimální hloubka dezénu zimní pneumatiky je jen 1,6 mm, doporučují se však standartní 4 mm. Sněhové řetězy jsou nutné pouze na místech označených příslušnou dopravní značkou. Tyto podmínky se vztahují i na vozy s pohonem všech kol. Maximální povolená rychlost na sněhových řetězech je 50 km/h.

Povinná výbava

Německé zákony nařizují vozit výstražný trojúhelník a lékárničku. Hasicí přístroj nutný není. Taktéž reflexní vesta není zatím povinná ani pro řidiče. Od 1.7.2014 se vyjde novela bezpečnostních předpisů ukládající povinnost nosit vestu při opuštění vozidla na komunikaci. Zahraniční řidiči by za nenošení vesty neměli být pokutováni, nicméně doporučujeme tento bezpečnostní standart dodržovat. Povinnost celodenního svícení Pro osobní vozy není za běžné viditelnosti povinné. Pokud je mlha, padá sníh nebo hustě prší, je potřeba jezdit se světly zapnutými a stejně tak při průjezdu tunelu.

Dopravní nehody

V případě úrazu či větší škodě na majetku musí být policie přivolána.

Francie

Pneumatiky a sněhové řetězy

Zimní pneumatiky a pneumatiky označené M+S jsou doporučeny v případě pokrytí silnice sněhem či ledem a minimální hloubka dezénu je 3,5 mm. Úseky s povinností zimních pneumatik jsou označeny dopravními značkami. Sněhové řetězy musí být ve výbavě všech vozidel pohybujících se na komunikacích pokrytých sněhem a ledem. Vozidlo s nasazenými řetězy by nemělo jet rychleji než 50 km/h.

Povinná výbava

Do povinné výbavy na francouzském území patří výstražný trojúhelník. Lékárnička ani hasicí přístroj nejsou ze zákona povinné. Zato nutná je oblečená při opuštění vozidla na komunikaci a to minimálně pro řidiče. Doporučeno je však mít vesty připravené pro celou posádku.

Dopravní nehody

V případě dopravní nehody je řidič povinen pustit výstražná světla a obléct si výstražnou vestu před opuštěním vozidla. Výstražný trojúhelník umístíme tak, aby byl viděn ze vzdálenosti minimálně 100 m, s výjimkou dálnic. Při odstavení vozidla na dálnici se doporučuje zapnout výstražná světla a kontaktovat polici či asistenční službu.

Zdroje: www.uamk.cz, www.aba.cz, www.ibesip.cz, www.mzv.cz,www.austria.infowww.bundespolizei.de

Článek Povinná výbava do zahraničí byl publikován 28. ledna 2014 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Pneumatiky.cz. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...