Pojištění vozidel: Dá se vyhnout zdražování?

Tagy:  Povinné ručení, pojištění, povinnost, zákon, zdražování, srovnavače, internet, nižší cena

Pojištění vozidel: Dá se vyhnout zdražování?

Letošní rok přinesl mnoho změn. Z těch nepříliš lichotivých lze zmínit například povinné ručení, které výrazně podražilo. To je po několika letech, kdy spíše zlevňovalo, obrat o 180 stupňů. Naštěstí existují možnosti, jak neplatit více a třeba i něco málo ušetřit.

Ceny pomalu rostou

Po několika letech, kdy vlivem konkurence a internetových srovnávačů pojišťovny spíše zlevňovaly se loni ceny povinného ručení poprvé mírně zvýšily. Nebylo se čemu divit, pojišťovny již od loňského jara hořekovali nad špatnou situací – náklady na krytí škod byly vyšší než příjmy z povinného ručení a muselo se sahat do rezerv z předchozích let. Mimochodem, dle názoru veřejnosti jsou ale tyto rezervy pořádně velké. Nicméně takový stav byl neúnosný a téměř každý si musel o něco připlatit.

Vzhledem k velké konkurenci a hojně využívaným on-line srovnávačům se ale žádné pojišťovně moc nechtělo zvyšovat ceny. Proto byla patrná snaha zachovat se spravedlivě a tak se povinné ručení nejvíce prodražilo rizikovým řidičům. Kdo jezdil bez nehod, zaplatil jen o málo více. Růst cen u pojištění vozidel v průměru o sedm procent však nesli nelibě všichni motoristé.

A letos to bude ještě horší. Zdražení totiž bude až okolo patnácti procent. Může za to nový občanský zákoník, který změnil plnění za zdravotní škody a rovněž legislativa, která požaduje tři procenta pojistného z povinného ručení na financování hasičů (Fond zábrany škod). Tento krok zvýšil povinné ručení o nějaké tři stovky u každé pojistky. Alespoň malé pozitivum je, že se zdražování podobně jako loni dotkne více nezodpovědných řidičů než těch, kteří jezdí bez nehod.

Vybrali jste správně, u koho uzavřít povinné ručení? To zjistíte většinou až po havárii. Foto: Martin SingrVybrali jste správně, u koho uzavřít povinné ručení? To zjistíte většinou až po havárii. Foto: Martin Singr

Máte to nejvýhodnější?

Vyšší částce se tedy nevyhnete a jediné, co lze dělat, je zkontrolovat si, zdali máte skutečně tu nejvýhodnější pojistku. Pojišťovna, co byla nejvýhodnější před pár lety, už dnes totiž tak výhodná být nemusí a jistě neuškodí prověřit si nejlevnější povinné ručení online.

Rozhodně to nebude ztracený čas. Zabere to pár minut a úspory mohou být obrovské, nabídky pojišťoven se liší a výjimkou není ani dvojnásobná částka za stejné plnění. Zhruba osmdesát procent řidičů totiž již díky internetovému srovnávání snížilo cenu svého povinného ručení při zachování rozsahu pojistného krytí. A výjimkou není ani smlouvání – dva stejní řidiči se stejným autem tak mohou mít u stejné pojišťovny rozdílné ceny povinného ručení. Proto tedy vybírejte pečlivě a pak nezapomeňte trochu dělat před podpisem smlouvy drahoty, občas se to vyplatí.

Článek Pojištění vozidel: Dá se vyhnout zdražování? byl publikován 5. února 2014 v 15.30 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...