Rovnání a opravy alu disků

Rovnání a opravy alu disků

Alu disky jsou nedomyslitelnou ochrannou a zároveň stylovou součástí každého automobilu. Díky své lehké konstrukci jsou však náchylnější k poškození, a proto je riziko vzniku závad poměrně vysoké.

Alu diskům nesvědčí neopatrná, agresivní jízda ani žalostný stav našich silnic. Pokud dojde k poškození disku, specializované servisy nabízejí opravy a rovnání alu disků. Koupě nových disků není nutná.

Co dokáže autoservis opravit?

K nejčastějším závadám na discích dochází po najetí na výmolu či obrubník. Poškození může mít formu poškrábání barvy, odštípnutí materiálu nebo deformaci tvaru. S tím vším si zkušení automechanici dokážou poradit.

Specializované autoservisy nabízejí rovnání a svařování alu disků. Pokud máte prasklý disk tak také náročnější vaření. V takovém případě je disk pečlivě vyčištěn, aby se objevilo celé místo poškození, poté je prasklina mechanicky vybroušena a následovně se na ní navařuje nový kus materiálu. Po zavaření disku je svár zabroušen, očištěn, nastříkán základovou barvou a nakonec dobarven do původního laku.

Renovace alu disků

Pokud jsou vaše alu disky poškrábané nebo mají otrhané hrany, nemusíte si hned kupovat nové. Zrcadlový lesk i bezchybný vzhled můžete svým alu diskům dodat jednoduše zpět. Vaše disky v autoservisu nejdříve opraví a poté nalakují, tak že budou ve finále vypadat jako nové. Lakovat a pískovat lze při tom kompletně celý disk nebo jen čelní plochu.

Leštění

Pokud jsou vaše alu disky poškrábané nebo zoxidované od soli, tak ani to není problém napravit. Další opravou, kterou si můžete nechat udělat, je leštění čelních ploch a vnějších límců alu disků.

Cena a doba opravy

Renovace i opravy a rovnání alu disků jsou oproti kompletní obměně rozhodně ekonomičtější variantou. Částka za opravu se liší podle míry poškození. Při běžné opravě se cena pohybuje v rozmezí 500Kč – 1000Kč, při náročnější operaci počítejte s cenou až 2000Kč. Doba opravy se odvíjí také od míry poškození. Někdy opravy mohou trvat několik minut, někdy však mohou zabrat mnohem více. Nejdéle do jednoho týdne byste však své disky měli mít zpět.

Kontrola alu disků

Nezapomínejte, že alu disky je třeba jednou za čas zkontrolovat, předejdete tak dalším škodám. Poškození alu disků nemusí řidič někdy ani poznat. Často dochází k tomu, že závada není na první pohled viditelná a může se stát, že díky tomu dojde až k prodření pneumatiky.

Článek Rovnání a opravy alu disků byl publikován 17. února 2014 v 20.30 v rubrice Pneumatiky. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...