První foto: Nová Škoda Fabia bude dynamická

Tagy:  Nová Škoda Fabia, dynamická, novinka, elegatní, sportovní

Sponzorované odkazy:

První foto: Nová Škoda Fabia bude dynamická

Po dvoutýdenní celozávodní dovolené poodhalila Škoda Auto podobu dlouho očekávané třetí generace Škody Fabia. Vůz bude sice oficiálně představen až začátkem října na mezinárodním autosalonu v Paříži, nicméně první informace jsou k dispozici již nyní.

Výrazná, moderní a dynamická, taková je podle tvůrců nová Škoda Fabia. Při tvorbě designu se uplatily designové prvky studie VisionC. Krystalické tvary, ostré linie a maximální preciznost, tak vidí nový model automobilka. Od předních světlometů po zadní svítilny opět vede linka, nazývaná tornádo linie.

Design musí být emociální

„Cítíme, že nyní je ten pravý čas na silnější spojení funkčnosti našich automobilů s výrazným, emocionálním designem,“ říká šéfdesignér Jozef Kabáň a pokračuje: „Může vám připadat, že se tím vracíme trochu ke kořenům. Škoda vyráběla už v minulosti vysoce emocionální automobily s důrazem na design. Například legendární model Škoda Popular Monte Carlo ve třicátých letech.“

Optické zvýraznění mřížky chladiče na přídi, která je propojená se světlomety, výrazně tvarovaná kapota a špičkové provedení předních světel, to jsou hlavní prvky designového jazyka značky. Část motoristické veřejnosti však vizituje, že vůz je vzhledově totéž co Škoda Rapid nebo Škoda Octavia, pouze v menší karoserii. Jiní si zase všímají nápadné podobnosti s vozem VW Polo.

V závislosti na výbavě může být nová fabia až o 65 kilo lehčí než její předchůdkyně, váha začíná na 980 kg. Zároveň se podařilo vůz rozšířit o 9 centimetrů (rozchod kol větší o 3 cm). Právě šířka byla u předchozí generace slabší stránkou, což napovídá i nelichotivá přezdívka „užovka“. Sportovnímu vzhledu napomáhá i o 3 centimetry nižší karoserie.

Nový a svěží koncept interiéru pak dává motoristům šanci cítit se ve voze optimálně. Nicméně ten ještě představen nebyl a tak lze jen odhadovat, jak by mohl vypadat. Z fotografií je sice něco málo vidět, ale to je zatím vše.

Nová Škoda Fabia má dynamický vzhled. Nijak ale nepřekvapila. Foto: media.skoda-auto.comNová Škoda Fabia má dynamický vzhled. Nijak ale nepřekvapila. Foto: media.skoda-auto.com

Motory: Menší, úspornější

Pro novou Škodu Fabia budou k dispozici i nové motory, čímž se tento model stane nejekologičtějším a nejúspornějším modelem řady Fabia všech dob. Oproti druhé generaci bude spotřeba o sedmnáct procent nižší. Vrcholem je pak Škoda Fabia GreenLine se spotřebou 3,1 litru na 100 km, na kterou si počkáme do konce příštího roku. Všech sedm pohonných jednotek (čtyři bezinové, tři dieselové) splňuje emisní normu EU 6 a sériově mají systém Start-Stop a rekuperaci brzdné energie. Motoristé mohou volit mezi manuálním řazením a dvouspojkovou převodovkou DSG.

Také Škoda podlehla novému trendu, který se nazývá downsizing. Benzinové motory vycházejí z techniky MQB a jsou nejen čtyřválcové, ale i jako tříválce a například čtyřválcová jednotka 1,2 TSI má také turbodmychadlo. Výkon těchto agregátů je od 44 do 81 kW. Naftový motor 1,4 TDI je v nabídce pouze jako tříválec a výkon se pohybuje mezi 55 a 77 kW.

Ofenziva pokračuje

S novou generací Škody Fabia chce automobilka pokračovat v největší modelové ofenzivě v historii. Pro její výrobu dokonce během posledních 14 dní vzniklo moderní zařízení na konfiguraci nových asistenčních systémů a modernizací prošla i lakovna v Mladé Boleslavi.

Třetí generace je širší a nižší, což podrtrhuje sportovní vzhled. Foto: media.skoda-auto.comTřetí generace je širší a nižší, což podrtrhuje sportovní vzhled. Foto: media.skoda-auto.com

Nová Škoda Fabia má všechny předpoklady pro úspěch – vypadá moderně, dynamicky, vzniká také ve verzi pro rally a v Česku se značka těší neobyčejné přízni. Nicméně konkurence nespí, o úspěch bude tvrdě bojovat s „trojčaty od Kolína“ (Toyota Aygo, Peugeot 107, Citroën C1), s Fordem Focus, s koncernovým VW Polo, ale třeba také s Peugeotem 208 nebo Citroënem DS3.

Článek První foto: Nová Škoda Fabia bude dynamická byl publikován 20. srpna 2014 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...