Chci prodat auto. Na co se připravit?

Chci prodat auto. Na co se připravit?

Rozhodli jste se, že prodáte svůj současný automobil. Staré už vám nestačí a tak si chcete pořídit nové „žihadlo“. Nebo jste si řekli, že začnete dělat něco pro své zdraví a pro zdraví planety a budete chodit pěšky. Důvodů může být spousta, z nichž nějaký vás dohnal k prodeji vašeho vozu.

Teď se dostáváte k otázce, jak prodat auto? Musíte připravit vozidlo i sebe. Měli byste si rozmyslet způsob prodeje a zvážit, k jakému výsledku se chcete dostat. Chci prodat auto co nejrychleji? Chci za něj dostat hodně peněz? Chci se vyhnout hledání nového majitele?

Příprava auta

Ještě než dovezete vůz novému majiteli, je důležité provést opravy na autě. Neprodávejte svůj vůz ve špatném stavu a nic nezatajujte. Ono by se vám to mohlo vrátit. Nemuseli byste za prodej dostat tolik peněz a možná byste také auto nemuseli prodat vůbec.

  • Dobrou vizitkou je zdokumentovaná historie vašeho automobilu. Případní kupci rádi vidí nejen servisní knížku, ale pokud k ní máte i protokoly z technických kontrol a měření emisí. Nic nezkazíte ani fakturami z autoservisů.
  • Na protokolech jsou záznamy ujetých kilometrů. Jasně ukazujete, že nemáte zapotřebí manipulovat s počítadlem.

Opravit nebo hned prodat?

Do oprav investujete, ale hodnotu auta tím nezvýšíte. Tak proč bych to dělal, říkáte si. Opět to vypovídá o solidním prodejci. Ukazujete, jak jste se o auto starali a jak ještě ve finále chcete, aby nemělo výrazné závady. Co všechno na autě opravit a co nechat na novém majiteli, to se honí hlavou většině motoristů. Pár tipů:

  • Svítí-li kontrolka indikující opotřebené brzdové obložení, kdo si takový vůz koupí? Na závady, které by mohly vadit při jízdě, se určitě zaměřte.
  • Na druhou stranu, opotřebené plynové vzpěry zadních dveří nepředstavují riziko při jízdě. Kupec se asi radovat nebude a možná se bude snažit vyjednat slevu, ale velká překážka to nebude. Na takový a podobný problém přesto upozorněte.
  • Nadměrné opotřebení spojky už by mohlo být větším zádrhelem. V takovém případě jste se ale o prodeji měli rozhodnout dříve. Teď už se (d)ojetého auta chcete vážně jen zbavit.
  • Čisté auto udělá první dojem. V každém případě auto umyjte a vyčistěte interiér. Případného kupce tak neodradíte už na začátku.

Za hotové nebo do komise?

Nepodařilo se vám sehnat zájemce a nebo ho ani sami hledat nechcete. Máte i jiné možnosti. Můžete přemýšlet o komisním prodeji nebo prodat vozidlo do autobazaru za hotové peníze.

  • Výkup aut za hotové – Většinou nejsnadnější, nejbezpečnější a nejrychlejší. Přivezete auto do autobazaru, které disponuje určitou finanční hotovostí. Takže vás může okamžitě vyplatit. Tím je to pro vás hotové. Veškerou odpovědnost za vozidlo převzal autobazar a starosti s prodejem rázem opadnou. Jednu nevýhodu to má. Pro někoho možná zásadní. Za svůj starý automobil nedostanete tolik peněz, kolik za něj dostane bazar. Ale to s ohledem na všechny výhody dokážete přehlédnout.
  • Komisní prodej – Ne všechny autobazary vás mohou vyplatit hned. Do některých auto přivezete, ale peníze od nich dostanete až po realizaci prodeje. Při prodeji do komise věnujte velkou pozornost Smlouvě o zprostředkování prodeje. Kdy vám vyplatí peníze, co se stane, když vám je nevyplatí v termínu, kdy se uskuteční převod auta na nového majitele. Smlouvou byste se měli dostatečně ochránit. Nezanedbatelnou výhodou komisního prodeje je fakt, že se nemusíte starat o hledání zájemce o vůz. Veškerou reklamu udělá autobazar. Vozidlo by měl stále udržovat pokud možno v atraktivním vzhledu a měl by se snažit o co nejrychlejší prodej. Jednání s klienty plně přebírá autobazar.

Prodej auta vás nemusí stresovat. Vyhledejte si další informace a poraďte se s někým, kdo už auto prodával. Zkušenosti a rady ostatních vám mohou pomoci. A věřte, že své auto dobře prodáte.

Článek Chci prodat auto. Na co se připravit? byl publikován 29. prosince 2014 v 15.15 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...