Zetor Crystal: Legenda se vrací

Tagy:  Zetor Crystal, traktor, agro, zemědělská technika, novinky, historie

Sponzorované odkazy:

Zetor Crystal: Legenda se vrací

Tradiční český výrobce zemědělské techniky Zetor se nedávno postaral o pořádný rozruch. Nový moderní model totiž dostal legendární název Crystal a rozšiřuje portfolio na čtyři modely. Tím si brněnský výrobce nastavil laťku pořádně vysoko…

„Hard worker“ přijíždí

Výrazným rysem traktoru bude jeho pracovitost a slogan „Hard worker“ se tak stal heslem i v marketingové kampani. Vývodový hřídel s univerzálním využitím se vyznačuje vysokou účinností při nízké spotřebě paliva. Na přání může mít stroj i hřídel i vepředu. Zetor Crystal bude mít specifická červená kola, čímž bude v nabídce unikátem. Alespoň prozatím, tento prvek totiž plánuje výrobce postupně zavést i u dalších svých traktorů.

Kabina je prostorná, dobře odhlučněná (hluk uvnitř 73 dB) a zřejmě nepřekvapí, že je zde klimatizace, odpružená kabina a náprava. Příjemné je otvírací střešní okno s nastavitelným šíbrem. Traktor umožňuje intuitivní ovládání díky skvělé ergonomii ovládacích prvků.

Motor je chloubou

Jedná se o první traktor s šestiválcovým motorem, výrobcem bude DEUTZ AG, vybavený 24 ventily a vstřikováním Common Rail. Výkon 144 a 163 koní se zdá být dostatečný, podstatná je jednoduchá obsluha motoru, která jde ruku v ruce s nízkými náklady na údržbu a provoz. Konstantní průběh výkonu motoru pomáhá nejen nižší spotřebě, ale také vyšší produktivitě. Robustní blok agregátu tvoří kompaktní část nosné struktury traktoru, což pomůže lépe zvládat zatížení při pracích na poli. V takto moderním stroji nechybí ani systém odlučování škodlivin pomocí močoviny.

„Traktory řady Crystal jsou nyní nejsilnějšími stroji v nabídce naší značky, které po dlouhé době přicházejí s šestiválcem. Jejich hlavními charakteristikami jsou síla, odolnost a efektivita, což ocení hlavně majitelé velkých farem,“ říká o novém modelu David Kollhammer, ředitel Technického úseku značky. Říká se, že Zetor tímto startuje cestu za výkonnějšími traktory, která pomůže obstát v celosvětové konkurenci.

Stabilitě pak napomáhá prodloužený rozvor kol – 2 840 mm. Převodovka s jednoduchou obsluhou a slibovanou dlouhou životností nabízí třicítku rychlostí vpřed a stejný počet vzad, obsluha je pomocí třístupňového násobiče krouticího momentu, hydraulického revizoru a tlačítka spojky na řadicí páce. Čtrnáct rychlostí je v nejpoužívanějším pracovním rozsahu, což je více než u většiny jiných traktorů.

Odpružená náprava se skládá ze dvou samostatných nezávisle odpružených polonáprav, tento patentovaný mechanismus je již blízko víceprvkovému automobilovému zavěšení kol. V obtížných podmínkách pomáhá 100% uzávěrka diferenciálu. Pro úplnost uveďme, že se do nádrže vejde tři sta litrů nafty plus třicet litrů močoviny do nádrže AdBlue.

Zetror Crystal je nejvýkonnějším strojem značky. Foto: www.zetor.czZetror Crystal je nejvýkonnějším strojem značky. Foto: www.zetor.cz

Naváže na úspěchy?

Nadčasový design má traktor podobně jako předchůdce, který přišel na trh již v roce 1969. Novinka má rovněž ostré hrany a pravidelné geometrické tvary krystalů. V roce svého uvedení na trh získala první generace, Zetor 8011 Crystal, několik prestižních ocenění a počet prodaných kusů se počítá v desítkách tisíc. Nechme se překvapit, jestli ho letošní novinka napodobí. První vozy se dostávají k zákazníkům v Česku a Polsku v těchto dnech.

Článek Zetor Crystal: Legenda se vrací byl publikován 11. srpna 2015 v 00.00 v rubrice Novinky, Auta a Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...