Přezuli jste včas?

Tagy:  zimní pneumatiky, letní pneumatiky, přezutí, zákon, vyhláška

Sponzorované odkazy:

Přezuli jste včas?

Listopad není jen období podzimu a předvánočním časem, je to pro motoristy především čas kdy mají mít přezuto z letních gum na zimní. Tedy dostát povinnostem daným vyhláškou a zákonem. Stihli jste to a přezuli jste včas?

Stávající zákon o silničním provozu a související vyhlášky hovoří jasně, když platí mimo standardní výbavu vozidla pro řidiče i tzv. povinná zimní výbava vozidla.

Zdroj foto: Kecko2/Flickr.comZdroj foto: Kecko2/Flickr.com

Pro řidiče osobních automobilů znamená povinná zimní výbava výměnu letních pneumatik na zimní s hloubkou dezénu nejméně 4 mm, a u nákladních vozidel nad 3,5 tuny s hloubkou dezénu 6 mm na kolech všech hnacích náprav. Nařízení platí pro hlavní zimní sezónu, tedy od 1.listopadu 2015 do 31.března 2016. Toto časové vymezení je doplněno příkazovými značkami – povinnost zimní výbavy – C 15 a C 15b, které je mohou v určitých úsecích komunikací rozšířit i nad rámec daného období. Každý řidič je tudíž povinen použít zimní pneumatiky vždy, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, či ledu, anebo lze li předpokládat že tato situace během jízdy nastane.

Zdroj foto: Kecko1/Flickr.comZdroj foto: Kecko1/Flickr.com

Při koupi nových pneumatik je dobré překontrolovat štítky, protože štítkování je nyní povinné u nových pneumatik prodávaných v EU. Označení těmito štítky by vám mělo usnadnit orientaci v základních informacích a vlastnostech u dané pneumatiky – tedy například jaký má vliv její použití na spotřebu paliva, jaká je její hlučnost i přilnavost za mokra.

Obutí vozu na loňské pneumatiky můžete využít v případě, že pneumatiky mají správný a dostatečně hluboký dezén. Letní zouvané pneu je dobré vhodně a dobře uskladnit, ideálně pneu na ráfku zavěsit a pneu bez ráfku postavit do stojanu. Zimním pneumatikám překontrolujte nahuštění manometrem dle TP a manuálu k vozidlu. Tuto kontrolu nahuštění doporučujeme provádět v momentě, kdy je vozidlo delší dobu v klidu. Jen tak lze předejít mylným hodnotám čerstvě po jízdě, kdy je tlak v pneu vyšší.

Foto:: Racineur/Flickr.comFoto:: Racineur/Flickr.com

Při přezouvání pamatujte na pravidlo čtyř

  • přezouvat všechny 4 pneu najednou
  • používat pneu 4 roky
  • desén musí mít u osobního vozu minimálně 4 mm
  • a jezdit na zimních pneu nejméně 4 měsíce v roce

A jak si stojí nové pneu? Ceny přezutí se mírně zvedly, stejně jako ceny zimních pneumatik. Najdete tu rozdíly podle jednotlivých značek pneumatik. Barumky se zvedly cenově jen o pár procent, Bridgestonky a Firestonky až o desítku procent. Příčinou má být navýšená cena surovin při výrobě pneumatik.

Zdroj foto: Kecko/Flickr.com

Článek Přezuli jste včas? byl publikován 5. listopadu 2015 v 00.00 v rubrice Novinky, Auta, Informace a Pneumatiky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...