Co by měl každý motorista vědět o změnách pro rok 2016?

Tagy:  změny 2016, změny v stk 2016, změny roku 2016

Sponzorované odkazy:

Co by měl každý motorista vědět o změnách pro rok 2016?

S nadcházejícím rokem s číslovku 2016 přicházejí i změny, které se dotknou všech motoristů a účastníků silničního provozu. Co je na ně nachystáno?

Změny pro motoristy se dotýkají hned několika oblastí. V silničním provozu se mění rychlost některých úseků silnic, na některých silnicích je zakázán pohyb kamionů, navyšují se částky za prohřešky řidičů, bude možnost mít svoji registrační značku, změny se dotknou i centrálního registru vozidel, pohybu vozítek Segway a v dílčí formě ovlivní i pohyb chodců.

Změna rychlosti

Navyšuje se rychlost některých úseků na silnicích první třídy, jež jsou uzpůsobeny provozu jako na dálnici. Na těchto silnicích je doposud omezena rychlost na 90 kilometrů v hodině, přičemž nově se zde bude moci jezdit rychlostí až 110 kilometrů v hodině. Platnost již schválené změny, která bude zahájena v převážné většině případů od jara 2016, si v čase regulují jednotlivé kraje na základě dohody se silničáři. Konkrétně víme o úseku Liberec – Bílý Kostel, Pardubice – Hradec Králové a u Jihlavy sjezd na dálnici D1. Úseků však bude mnohem více.

Některé okresní silnice bez kamiónů

Mnohé obce s rozšířenou působností jistě využijí od ledna 2016 možnost výrazně omezit, nebo vydat úplný zákaz pohybu kamionů a nákladních vozidel na svých silnicích druhé a třetí třídy. Obce návrh předávají na dopravní policii, která v konečném důsledku rozhodne o jejím opodstatnění. Samotný zákaz se nikdy nedotýká vozidel zásobování a údržby, nebo kamionů firem, jež mají sídlo v dané obci či vymezeném úseku silnice.

Navýšení částek za prohřešky na cestách

Některé prohřešky na cestách budou tvrději sankcionovány a více trestány. Kupříkladu neoprávněný pohyb vozu na železničním přejezdu s červeně svítící signalizací bude postižen šesti body a pokutou 25 tisíc korun. Dále pokud se při silniční kontrole zjistí špatný technický stav vozu, může být na místě odebrán malý technický průkaz. Další změny a tvrdší postihy přijdou po úpravách a dílčí změně bodového systému ministerstvem dopravy, které následně ještě musí projít schválením v poslanecké sněmovně.

omezen bude pohyb kamionů v některých úsecích na silnicích druhé a třetí třídyomezen bude pohyb kamionů v některých úsecích na silnicích druhé a třetí třídy

Registrační značka s libovolnými písmeny a čísly

S platností od prvního ledna si všichni řidiči mohou za poplatek 5000 Kč vybrat registrační značku s čísly a písmeny dle svého uvážení. Tato speciální značka na přání bude ve formátu osmi alfanumerických znaků, přičemž minimálně jeden ze znaků musí být číslem. Tato registrační značka bude vydávána na osobu, nikoli vůz či motku, a tudíž ji lze přenést na každé následně zakoupené vozidlo či motocykl. Lze také získat třetí značku k použití na nosič jízdního kola.

Změny v centrálním registru

Jako se doposud muselo kvůli každé změně v centrálním registru vozidel dojít na úřad v místě bydliště motoristy, od roku 2016 tomu tak již nebude. Postačí se dostavit na jakýkoliv úřad obce s rozšířenou působností. Tím se situace řidičům značně zjednoduší a také zkrátí doba čekání na úřadech.

mimo cyklostezek budou vymezeny i cyklistické ulicemimo cyklostezek budou vymezeny i cyklistické ulice

Vozítka Segway rychlostí chodce

V roce 2016 by měla nastat rovněž změna v pohybu vozitek Segway, kterým by se zamezil pohyb po chodnících a v pěších zónách rychlejší než je běžná chůze člověka. V případě nadměrně rychlého a tím nebezpečného pohybu mezi chodci, bude pohyb sankcionován. Tady se však ještě čeká verdikt Senátu.

Chodci s bezpečnostními prvky

Další změna pro rok 2016 se týká chodců a jejich pohybu mimo obec. Chodci budou muset povinně po setmění v úsecích mimo obec mít na sobě bezpečnostní reflexní prvky. Ale ani tato změna ještě neprošla Senátem.

Cyklistické ulice

To je další novinka, o níž usiluje Ministerstvo dopravy. Cyklistická ulice by měla mít podobu ulice, kde mají cyklisté absolutní přednost a auta tudy projíždějící je nesmí omezit. Maximální povolená rychlost bude stanovena na 20 km/h. A vymezeny budou i jízdní pruhy pro cyklisty. Ani tato změna není ještě schválena.

Dokumentování prováděné STK navýší jejich cenu

Poslední ze známých změn pro rok 2016 pak je určena stanicím technické kontroly. Ty budou od 1.1. 2016 povinně vést obrazový záznam – kamerou či fotoaparátem, a dokumentovat každý vůz a motku procházející STK. A to nejen výrobní štítek, VIN a tachometr, ale také vůz či motocykl zepředu a zezadu. Vše pak nahrají do centrálního informačního systému. V reálu se tím navýší cena za provedení STK u každého automobilu i motky.

Zdroj foto: Alois/Flickr.com

Článek Co by měl každý motorista vědět o změnách pro rok 2016? byl publikován 27. prosince 2015 v 00.00 v rubrice Informace a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...