Výročí: Honda vyrobila sto milionů vozů

Tagy:  Honda, 100 000 000 vozů, výročí, prodejnost, Jazz, Civic, Accord, HR-V, CR-V, Acura, formule 1

Sponzorované odkazy:

Výročí: Honda vyrobila sto milionů vozů

Zajímavý milník nedávno oslavila automobilka Honda Motor. Vyrobila totiž neuvěřitelných sto milionů automobilů. S výrobou dvoustopých vozidel přitom začala oproti konkurenci poměrně pozdě, v roce 1963. Nyní patří k největším hráčům v branži a zdá se, že se na tom v blízké budoucnosti nic nezmění…

Historie se začala psát v roce 1963 s malým užitkovým vozem T360, krátce nato přibyl ještě sportovní automobil S500. V dalším roce automobilka ve městě Sajama v prefekuře Saitama vybudovala první závod určený výhradně pro výrobu automobilů. Právě zde pak vznikal další model, atraktivní roadster S600. V roce 1969 pak vznikla první montáž automobilů v zámoří, na Tchaj-wanu byla zahájena výroba modelů N600 a TN360, v Malajsii pak byla vyráběna Honda N360.

Produkce strmě roste

Od samého začátku se produkce neustále zvyšuje a počet vyrobených automobilů strmě roste. Již v roce 1978 dosáhl počet vyrobených vozů Honda pěti milionů, za pět let to byl dvojnásobek. Milníku dvaceti milionů vyrobených vozů Honda bylo dosaženo v roce 1990 a před třinácti lety to bylo padesát milionů. V tu dobu již byla Honda druhým největším japonským výrobcem automobilů, Nissan předstihla v roce 2001. Vedle toho je dlouhodobě největším výrobcem motocyklů na světě.

Civic a Accord: Legendy

Loni již měla Honda 34 výrobních závodů na pěti kontinentech. Současná nabídka vychází z globálních modelových řad, jakými jsou Jazz nebo Civic. Malý Jazz má u tuzemských motoristů těžkou pozici, protože konkuruje oblíbené fabii, oproti ní může nabídnout lepší motor s příjemnou spotřebou a prostorný interiér. Bohužel cena – která mimochodem u japonských aut s rostoucím věkem neklesá tak výrazně jako u konkurence – není zrovna nejnižší. Honda Civic, to je pak bestseller – automobil střední třídy, který v roce 1972 nahradil model N360, se dočkal své již deváté generace, nabízí se i sportovní verze Honda Civic Type-R nebo alternativní Honda Civic Hybrid.

Nelze zapomenout také na sedan Honda Accord vyráběný od roku 1976 do současnosti, nyní je na trhu již devátá generace a třebaže už vůz nezávodí v ETCC, stále v sobě nezapře dravost. Na oblibě stále získávají také SUV modely HR-V (tento vůz každoročně bojuje o primát, co se týká nejprodávanějšího SUV vozu v celé řadě zemí) a stejně tak menší sourozenec CR-V.

Honda Civic Type-R je synonymum pro pořádně ostrý sportovní vůz. Foto: www.honda.cz/carsHonda Civic Type-R je synonymum pro pořádně ostrý sportovní vůz. Foto: www.honda.cz/cars

Vedle toho vlastní i prémiovou značku Acura, se kterou se prosazuje hlavně v USA, Kanadě a Hongkongu. Snaží se tak nabízet vozy s americkou DNA, třebaže kořeny mají stále v zemi vycházejícího slunce. Američané totiž nemají důvěru v asijské značky, což je ostatně obdoba vzniku značek Lexus (Toyota) nebo Infinity (Nissan). Honda se angažuje také na poli hybridních vozů, kde by se dalo říct, že spolu s tradičním rivalem Toyotou udává krok.

V neposlední řadě pak Honda dodává motory pro monoposty formule 1 stáje McLaren. Zde nemá menší cíle než navázat na téměř třicet let starou spolupráci, která byla nebývale úspěšná. V roce 1988 legendární piloti Ayrton Senna a Alain Prost na vozech McLaren-Honda seriál formule 1 zcela ovládli.

Článek Výročí: Honda vyrobila sto milionů vozů byl publikován 12. ledna 2017 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...