Kia Niro HEV: Ekologické auto roku 2017

Tagy:  Kia Niro HEV, Ekologické auto, rok 2017

Sponzorované odkazy:

Kia Niro HEV: Ekologické auto roku 2017

Kia Niro HEV byla v úterý 14. března na slavnostním gala večeru 23. ročníku prestižní ankety Auto roku 2017 v České republice vyhlášena Ekologickým autem roku.

Hybridní crossover Niro zvítězil v konkurenci dalších 5 modelů ve speciální kategorii, o níž rozhoduje odborná veřejnost. Cílem kategorie ekologické auto roku, je vyzdvihnout modely nejšetrnější k životnímu prostředí.

Arnošt Barna, pověřený generální ředitel KIA MOTORS CZECH, který za společnost tuto prestižní cenu převzal, k tomu řekl: „Kategorie Ekologické auto roku je pro nás velmi důležitá a je nám proto ctí, že jsme v ní zvítězili právě s modelem Niro, s jehož pomocí se chceme stát v kategorii hybridních vozů jednou z dominantních značek na českém trhu. Ocenění je pro nás velmi důležitým okamžikem, který přichází v době, kdy plánujeme rozšířit na českém trhu svoji nabídku alternativních pohonů.“

Kia má v plánu uvést na trh v průběhu třetího čtvrtletí 2017 Plug-in variantu modelu Niro a Plug-in variantu modelu Optima v provedení kombi. Od zahájení prodejů modelu Kia Niro ve 3. čtvrtletí 2016, se v Evropě prodalo přes 13 tisíc kusů tohoto modelu.

Model Kia Niro je možností Kia Motosrs Czech vyhovět lidem v rostoucí poptávce po vozech s alternativním pohonem. Prodeje vozů s hybridním pohonem se v Evropě za posledních pět let více než zdvojnásobily a v roce 2020 by se zde mělo podle současných odhadů prodat až 700 tisíc hybridních vozů ročně.

Úspěch v kategorii Ekologické auto roku 2017 ale není jediným oceněním, kterým se Kia Niro může za krátkou dobu několika měsíců pochlubit. Model Niro, který spojuje praktické výhody, atraktivní vzhled kompaktního crossoveru s elegantcí, již byl v únoru 2017 ocenění za produktový design v prestižní soutěži IF Design Awards. A to není ještě vše, již v prosinci roku 2016 se model Niro zapsal také do Guinnessovy knihy rekordů jako nejúspornější hybridní vůz všech dob, když dokázal přejet Spojené státy americké s reálnou spotřebou 3,7 l/100 km.

Oficiálně uváděná spotřeba modelu Niro je přitom o desetinu litru vyšší a činí 3,8 l/100 km mimo město a 3,9 litru ve městě. Díky tomu Niro vykazuje velmi nízkou hodnotu emisí CO₂, pouhých 88 g/km. To znamená, že Niro nejen šetří náklady na provoz každého majitele, ale rovněž je velmi ohleduplný k životnímu prostředí. Splňuje i náročnou ekologickou normu EURO 6. K mimořádně nízké spotřebě přispívá fakt, že Kia Niro HEV je navržená od počátku jako čistě hybridní model. Kia Niro byla vyvinuta na zcela nové platformě určené pro nasazení specifické sady ekologicky zaměřených technologií a hnacích ústrojí příští generace.

Zážehová jednotka Kia 1,6 litru Kappa GDI s výkonem 105 koní a maximálním točivým momentem 147 Nm, spolupracuje v hybridním ústrojí speciálně vyvinutém pro model Niro s elektromotorem o výkonu 32 kW a lithium-iontovým polymerovým akumulátorem o kapacitě 1,56 kWh. Díky speciální hybridní platformě, na které je Kia Niro postavena, dostal k dobru velkým zavazadelník o objemu 427 litrů, který lze sklopením sedaček zvětšit až na 1425 litrů. Jako jeden z mála hybridů Kia Niro nabízí i možnost za automobil připojit brzděný přívěs o hmotnosti až 1,3 tuny, což není u hybridních vozů zdaleka běžné.

Zdroj foto: Kia

Článek Kia Niro HEV: Ekologické auto roku 2017 byl publikován 22. března 2017 v 00.00 v rubrice Auta a Značky aut. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.