Seat Arona: Vystupte z davu

Tagy:  Seat Arona, novinka, crossover, malé SUV, trendy, Škoda Fabia Combi

Sponzorované odkazy:

Seat Arona: Vystupte z davu

Nový městský crossover Seat Arona zaujme odvážným designem a prostorností, přestože se jedná v podstatě o malý vůz.

Seat Arona je de facto ibizou s vyšším podvozkem. Je dokonce postavena na stejné platformě MQB 01, i když vypadá mohutnější. Vůz zaujme výrazným robustním vzhledem, přídi dominují trojúhelníkové LED světlomety, nenápadná mřížka chladiče a výrazné oplastování v kombinaci se stříbrnou barvou, které vozu dodává drsnější vzhled.

Tradičním rysem nových vozů Seat již jsou ostré prolisy a dynamické linie. Elegantní záď je opatřena poměrně výrazným spojlerem a ani zde nechybí výrazné plasty doplněné stříbrnou barvou.

Nabízí se široké možnosti individualizace, zaujme zejména možnost mít střechu a sloupky v jiné barvě (šedá, oranžová, černá) než karoserie, což je sice možné až od výbavy Excellence výše, ale podélné střešní nosiče má i základní výbava. Už na první pohled nebude pro vůz problém ani lehčí terén, třebaže pohon všech čtyř kol v nabídce není.

Mějte dobrý výhled

Ačkoliv je vůz na pohled malý, nabízí až překvapivě prostorný interiér. Komfortní sedadla lze samozřejmě výškově nastavit. Díky větší světlé výšce je z vozu dobře vidět. Ergonomický interiér je navržen tak, aby měl řidič vše po ruce. Důležité informace se zobrazují na přehledné a intuitivní přístrojové desce. Díky SEAT Drive Profile si pak můžete uzpůsobit jízdu vlastnímu stylu – ať už chcete vice výkonu, tužší podvozek nebo spíš hrajete na nižší spotřebu.

V interiéru nechybí vyspělá technologie – bezkabelová nabíječka se zesilovačem GSM signálu, bezklíčový přístupový systém KESSY, navigační systém s osmipalcovým displejem nebo senzor únavy řidiče dávají jasný signál, že se jedná o nový model. Senzory deště a světla poznají chvíli, kdy je třeba zapnout stěrače nebo ztlumit světla kvůli protijedoucím vozidlům. Co se ozvučení týká, o to se může postarat audiosystém BeatsAudio se zesilovačem o výkonu 300 W, šesti reproduktory a highendovým subwooferem.

Při pohledu zezadu a zvrchu vypadá Sear Arona velmi přitažlivě. Foto: www.seat.czPři pohledu zezadu a zvrchu vypadá Sear Arona velmi přitažlivě. Foto: www.seat.cz

Seat Arona cílí na mladé řidiče, kteří chtějí vystoupit z davu. Pro cestu na víkend s přáteli bohatě stačí kufr o objemu 400 litrů, dvojité dno po sklopení sedaček vytvoří rovnou ložnou plochu.

Jeden litr stačí

Co se motorizací týká, také Seat sází na downsizing. V nabídce je tříválcový 1.0 EcoTSI s výkonem 70 kW (95 koní) s kombinovanou spotřebou 4,9 ĺitrů na 100 km. Přitom má zrychlení z 0 na 100 km/h za 11,2 vteřiny a maximální rychlost 173 km/h. Silnější 1.0 TSI o výkonu 85 kW (115 koní) pak lze mít s automatickou převodovkou.

Nejvýkonnější motor 1.5 TSI EVO 110 kW (150 koní) pak nabízí zrychlení z nuly na sto za rovných osm vteřin a maximální rychlost 205 km/h, je ale k dostání pouze v nejvyšší – sportovní – verzi FR. Hovoří se také o motorech na diesel nebo na CNG, ale oficiální informace o těchto agregátech pro český trh prozatím mlčí.

Segment městských crossoverů je velmi atraktivní, Seat sází na model Arona. Foto: www.seat.czSegment městských crossoverů je velmi atraktivní, Seat sází na model Arona. Foto: www.seat.cz

Nový vůz byl letos v létě představen, nicméně už nyní je k vidění v showroomech u nás. Konkurencí pro Seat Arona budou další vozy z rychle rostoucího segmentu malých SUV – Hyundai Kona, Citroën C3 Aircross nebo Nissan Juke. Z portfolia domácí automobilky je mu asi nejblíže Škoda Fabia Combi, nicméně automobilka se netají plány do dvou let představit podobný „malý velký“ vůz. Tak se nechme překvapit…

Článek Seat Arona: Vystupte z davu byl publikován 21. listopadu 2017 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...