Budoucnost patří LED světlům

Tagy:  LED světla, budoucnost, moderní, osvětlení, OLED, laser

Budoucnost patří LED světlům

Poslední dobou se celý svět automobilový průmysl nevyjímaje stále více orientuje na moderní zdroje světla, konkrétně tedy na LED světla. Zdá se, že xenonům zvoní hrana, o klasických žárovkách ani nemluvě.

Výhody LED žárovek jsou velké

Naprostá většina nových automobilů již má LED světlomety ve výbavě, v případě ojetého vozu je ale třeba tuto skutečnost ověřit. Pokud je pro daný model „ledka“ homologována, většinou bude ve světlometu i umístěná, její životnost je neskutečná. Ostatně, pokud lze instalovat moderní LED do auta, je nesmyslné používat klasickou halogenovou žárovku.

LED žárovky se dostávají do kurzu, protože jejich ceny klesají a zároveň se zvyšuje jejich výkon. Navíc mají vlastnosti, které konkurenční typy světel nemohou nabídnout. V některých obchodech už ani jiná světla člověk nekoupí. A stejně jako mají LED žárovky stále větší podíl na svícení v bytech, měl by i zájemce o nový vůz sledovat, čím bude svítit. Je to důležité.

Stejně jako u klasických světel, i „ledky“ mají různé velikosti. V předních světlometech mají nezastupitelnou roli známé LED žárovky H4. Rozpětí cen je široké, nicméně odborníci radí nesáhnout po těch nejlevnějších.

LED žárovkám patří budoucnost. Foto: www.ledautoziarovky.skLED žárovkám patří budoucnost. Foto: www.ledautoziarovky.sk

LED Matrix

Budoucností je pak technologie LED Matrix, která při potkání protijedoucího vozu automaticky ztlumí dálková světla, ovšem jen ve směru, kde jsou aktuálně světla druhého vozu. Komplikované bude chlazení – samotné světelné zdroje jsou sice malé, ale potřebují něco, co sníží teplotu kolem 130 stupňů Celsia pod stovku.

Pravda, prémiové vozy asi budou využívat spíše laser, ale ten je pro běžné používání zbytečně revoluční. Pro běžné motoristy bohatě stačí světlomety, které se skládají z LED diod. Desítky elektroluminis­cenčních diod v každém světle zajistí veškeré osvětlovací funkce.

OLED žárovky

Za zmínku stojí také organické diody (OLED), které vypadají jako folie. Sice zatím nemají dostatečný výkon, ale pro zadní partie vozu se hodí dokonale. Ukrytí pod sklo pak řeší potíže s křehkostí a citlivostí na vlhkost. Někteří kritici upozorňují, že křehkost by mohla být problémem i při umístění OLED světel pod sklo. Stačí vzpomenout, kolikrát běžný řidič dává do kufru nákup. Pro jeho lepší umístění pak mohou pomoci praktické vaničky do kufru, které se hodí pro nejrůznější značky automobilů.

Článek Budoucnost patří LED světlům byl publikován 22. února 2018 v 23.15 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...