Nové Audi A1 Sportback: především do města

Tagy:  Audi A1 Sportback, Audi, audi A1, A1Sportback

Sponzorované odkazy:

Nové Audi A1 Sportback: především do města

Značka Audi představila v roce 2010 zcela novou modelovou řadu A1. Úspěšný kompaktní model nyní přichází ve své druhé generaci. Je ideálním partnerem pro cestování v městských oblastech, ale velmi vhodné je i pro delší trasy.

Sportovně laděný kompaktní automobil zapustil pevné kořeny v digitálním světě svými informačními, zábavními a asistenčními systémy na úrovni vyšší třídy. Velký prostor pro individualizaci vytvářejí nové výbavové linie.

nové Audi A1 Sportsbacknové Audi A1 Sportsback

Exteriér

Nové Audi A1 Sportback ve druhé generaci v porovnání s předchůdcem výrazně povyrostlo jak do délky, tak do a šířky. Vůz má na délku 4,03 metru, na šířku 1,74 metru a výška činí jen 1,41 metru. Díky širokému rozchodu kol a kratším převisům karoserie je její vzhled sportovně uhlazený. Markantní přídi dominuje široká, nízko uložená maska chladiče Singleframe společně s naznačenými bočními otvory pro přívod vzduchu. Pod hranou kapoty motoru se nacházejí tři nízké otvory jako vzpomínka na Sport quattro, soutěžní ikonu značky z roku 1984.

Také z profilu prozrazuje nový model A1 Sportback vizuální spřízněnost s původním modelem Audi quattro a Sport quattro a to širokými, šikmo skloněnými střešními sloupky C. Line boků stoupají klínovitě směrem k zádi. Oblouk střechy se má linii nízko nad tělesem karoserie. Sporty charakter vozu umocňuje výbava S line četnými vytříbenými stylistickými prvky.

Mezi ně patří

  • větší otvory pro přívod vzduchu
  • doplňkové prahové lišty
  • protažený otvor pod kapotou se dvěma příčkami
  • větší zadní spoiler
  • verze s nejvýkonnějším motorem má také velké dvojité koncovky výfukové soustavy
  • výrazné uspořádání světel pro denní svícení na přání dodávaných světlometů LED
  • tato inspirace tzv. hydrodynamickými křídly je patrná i na hlavních světlometech
  • světla pro denní svícení v křídlovitých segmentech na bocích maximálně umocňují šířku vozu
  • motiv dynamické segmentace je také v zadních světlometech, zapuštěných do prostorových tvarů zadního okna
  • paleta laků pro nový model A1 Sportback nabízí výběr jedenácti barev
  • na přání se pne střecha kompaktního vozu od střešních sloupků A až ke střešnímu spoileru v kontrastní barvě
  • kryty vnějších zpětných zrcátek, krajní lišty předního spoileru a boční prahy lze rovněž objednat v kontrastní barvě
  • verze Edition má velká 18" kola (v závislosti na laku karoserie v bronzové, bílé nebo černé barvě)

Kombinovatelné výbavové linie exteriéru

V závislosti na výbavové linii – Basis, advanced nebo S line – jsou vnější díly karoserie – mřížka masky chladiče, naznačené boční otvory pro přívod vzduchu, spodní část obou nárazníků, difuzor a zadní spoiler – nabízeny v různých variantách. Celý exteriér ještě více zvýrazňuje černý stylistický paket.

Kombinovatelnost výbavy exteriéru a interiéru

Novinkou pro modelovou řadu A1 je modulární struktura výbavových linií, která umožňuje mimořádnou flexibilitu. Poprvé mohou zákazníci zcela libovolně vzájemně kombinovat jednotlivé výbavové linie pro exteriér a interiér.

Interiér

Na první pohled zaujmou zejména tvary výdechů ventilační soustavy, digitálního panelu přístrojů a clony nad přístroji. Sportovně pojaté, uhlazené linie a plochy vládnou celému interiéru a uplatnění nalézají na přístrojové desce, ve výplních dveří i na středové konzole. Středová konzola a na přání dodávaný displej MMI touch jsou natočeny k řidiči pod úhlem 13 stupňů. Displej a pás výdechů ventilační soustavy na straně spolujezdce vpředu jsou integrovány do plochy se vzhledem černého panelu, která zasahuje až do dveří.

Prostorové uspořádání

Nové Audi A1 Sportback nabízí výrazně větší vnitřní prostor, a tím i více komfortu pro řidiče, i posádku. Objem zavazadlového prostoru vzrostl o 65 litrů. V normálním uspořádání pojme 335 litrů, se sklopenými opěradly zadních sedadel lze až po strop využít objem 1090 litrů. Výška prahu zavazadlového prostoru nad zemí je s 67 centimetry příjemně nízká.

Audi nabízí dvě varianty sedadel. V obou případech lze na přání objednat funkci vyhřívání sedadel. Sportovní sedadlo má sériově manuálně nastavitelnou výšku. Výrazné boční polštáře a bederní opěrka, nastavitelná ve dvou směrech, poskytují tělu ještě lepší oporu. Nové Audi A1 Sportback je sériově vybaven zcela digitálním panelem sdružených přístrojů s 10,25" displejem vysokého rozlišení a multifunkčním volantem. Na přání dodávaný Audi virtual cockpit poskytuje řidiči přímo v jeho zorném poli rozsáhlé a rozmanité informace. Sériově je vůz vybaven též systémem MMI Radio, a 8,8" dotykovým displejdm MMI.

Asistenční systémy

Asistenční systémy modelu Audi A1 Sportback čítají

  • udržují v bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího vozu
  • upozorňují na vyjetí z jízdního pruhu
  • omezovač rychlosti jízdy spolehlivě brání překročení nastavené maximální rychlosti
  • pre sense front radarový senzor rozpoznává kritické situace před vozem, způsobené jinými vozidly, přecházejícími chodci nebo cyklisty
  • adaptivní tempomat pracuje na základě radarového snímání situace před vozidlem a udržuje požadovanou vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla
  • různé systémy, které usnadňují parkování
  • nabízena je i zadní kamera kombinovaná s parkovacími senzory plus, které rozpoznávají také objekty před vozem a řidiče o nich informují akusticky a vizuálně

Výkonné a hospodárné pohony

Na výběr jsou úsporné motory TFSI s rozsahem nejvyššího výkonu od 70 kW/95 k do 147 kW/200 k. Základ nabídky tvoří maloobjemový tříválec se zdvihovým objemem jeden litr, zatímco u vrcholných motorů se jedná o čtyřválce se zdvihovým objemem 1,5 nebo 2,0 litru. Sériová výbava zahrnuje přeplňování výfukovým turbodmychadlem, přímé vstřikování paliva a filtr pevných částic. Audi nabízí pro všechny motory mechanickou převodovku nebo sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku S tronic. Výjimku představuje verze 40 TFSI, u níž zajišťuje řazení sériově dodávaná šestistupňová převodovka S tronic.

Zdroj foto: Audi

Článek Nové Audi A1 Sportback: především do města byl publikován 2. července 2018 v 00.00 v rubrice Auta, Informace a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...