Jezděte úporně: Škoda Kamiq G-Tec a Škoda Scala G-Tec v prodeji!

Tagy:  Škoda Kamiq G-Tec, Škoda Scala G-Tec, Auto Škoda, Škoda, CNG, zemní plyn

Sponzorované odkazy:

Jezděte úporně: Škoda Kamiq G-Tec a Škoda Scala G-Tec v prodeji!

Tuzemské zastoupení automobilky Škoda Auto spustilo zákaznické rezervace nových variant G-TEC modelů Kamiq a Scala. A tak prodej úsporných modelů značky Škoda byl zahájen.

Městské SUV i kompaktní hatchback jsou k dispozici exkluzivně ve výbavovém stupni Style s motorem o výkonu 66 kW/90 k. Příplatek za variantu G-TEC v porovnání se standardní verzí činí 30 000 korun. Rezervace úsporných a ekologických varianty lze provádět již nyní přes oficiální konfigurátor, u autorizovaných prodejců budou vozy k dispozici v prvním čtvrtletí roku 2020.

Stlačený zemní plyn je mimo elektřiny jedním z alternativních druhů paliv, která jsou dobře dostupná a využitelná. K tomu je provoz na CNG ekonomičtější než u dieselových a benzinových agregátů. Náklady na palivo zde nepřesahují jednu korunu na kilometr. I proto se automobilka Škoda rozhodla rozšířit nabídku CNG modelů o hatchback Scala a také SUV Kamiq. Ten je prvním SUV značky Škoda s tímto pohonem.

Škoda Scala G-TecŠkoda Scala G-Tec

CNG

Stlačený zemní plyn (CNG) obsahuje více energie než benzin nebo nafta. Emise CO₂ jsou ve srovnání s provozem na benzin nižší o přibližně 20 %. Navíc při jeho spalování vzniká mnohem méně oxidů dusíku a nevznikají žádné saze. Ekologická bilance se ještě výrazně zlepší, pokud se místo CNG spaluje bioplyn vyrobený z odpadních vod, zemědělských produktů či syntetický plyn.

Dále lze ekologickou bilanci zlepšit, pokud se pro výrobu plynu použije elektrická energie z regenerativních zdrojů. Vozidlo na plyn se přitom tankuje podobně jednoduše, rychle a pohodlně jako modely s benzinovým nebo naftovým motorem.

Scala G-Tec a Kamiq G-Tec

Konstrukce motoru vozů Škoda Kamiq G-Tec a Škoda Scala G-Tec byla speciálně upravena pro provoz na stlačený zemní plyn. Představuje ekologickou alternativu k čistě benzinovým a naftovým motorům. Benzin, který se nachází v dodatečné devítilitrové nádrži, se používá pouze v určených situacích při startování motoru, například po doplnění zemního plynu, protože se mění tlak v nádržích a také se automaticky kontroluje kvalita doplněného zemního plynu.

Škoda Kamiq G-TecŠkoda Kamiq G-Tec

Celková kapacita tří ocelových nádrží na CNG je 13,8 kilogramu. Díky velmi čistému spalování CNG bez vypouštění částic není nutný filtr pevných částic.

Doporučená základní prodejní cena modelu Kamiq G-Tec činí 475 900 korun včetně DPH. Součástí standardní výbavy jsou například Bi-LED přední světlomety s funkcí adaptivního svícení a přisvěcováním při odbočování, Ambientní LED osvětlení či automatická dvouzónová klimatizace Climatronic.

Kompaktní hatchback Scala G-Tec přichází na český trh s doporučenou základní prodejní cenou od 462 900 korun včetně DPH a přináší jako standard TOP LED zadní světla s animovaným ukazatelem směru jízdy, protažené sklo víka zavazadlového prostoru nebo světelný a dešťový asistent.

Zákazníci mohou nové varianty rezervovat v oficiálním konfigurátoru, první vozy dorazí na český trh začátkem roku 2020. Bližší informace o nových úsporných variantách a jejich dostupnosti podávají všichni autorizovaní partneři značky Škoda v České republice.

Zdroj foto: Auto Škoda

Článek Jezděte úporně: Škoda Kamiq G-Tec a Škoda Scala G-Tec v prodeji! byl publikován 7. ledna 2020 v 00.00 v rubrice Auta, Informace a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.