Jak důkladně čistit interiér auta: pozor na mikroorganismy

Tagy:  Jak důkladně čistit interiér auta: pozor na mikroorganismy

Sponzorované odkazy:

Jak důkladně čistit interiér auta: pozor na mikroorganismy

Celá řada řidičů pravidelně jezdí do myčky, ale zapomíná na důkladném vyčištění uvnitř vozu – jeho interiéru. Interiér automobilu si také zaslouží pravidelnou péči.

Proč? Protože se právě na volantu, řadicí páce nebo v zavazadlovém prostoru hromadí mnoho mikroorganismů. A tak pravidelné mytí auta včetně čištění interiéru je důležitým prvkem zajišťujícím bezpečnost jízdy. A v dnešní aktuální situaci s koronavirovou nákazou Covid-19 je to obzvláště důležité.

Co máme namysli?

  • Čistá okna a zrcátka umožňují správné vyhodnocení dopravní situace.
  • Mnozí řidiči se však spokojí jen s čištěním vnějších částí vozidla, a jejich čištění v interiéru opomíjejí.

Mikroorganismy v autě

Studie vědců z britského Queen Mary University of London ukazují, že na 1,5 čtverečním palci, což je cca 6,5 cm čtverečním povrchu volantu, řadicí páky nebo zadních sedadel lze nalézt okolo 700 nebezpečných mikroorganismů.

A nejvíce bakterií bylo zjištěno v zavazadlovém prostoru – kolem 1 tisíc na 1,5 čtverečního palce jeho povrchu. To je jistě dáno tím, že v zavazadelníku vozíte nejrůznější náklad – od potravin až po kufry (které spočívají často na plochách chodníku, letištních a železničních hal), nebo další jiné a často ne zrovna čisté náčiní či hobby produkty. A především kvůli potravinám, které si dovážíte z nákupu byste měli zavazadelníku věnovat náležitou pozornost a čistit i uklízet jej pravidelně.

Druhý domov = váš vůz

Automobil je pro mnohé de facto takovým druhým a mobilním domovem. Tráví v něm, mnoho času na cestách, ať už pracovních nebo soukromých. A právě proto je nutné i tento „domov“ udržovat v čistotě.

Je přeci nemyslitelné, abychom neuklízeli doma po dobu několika měsíců. A s vlastním vozem to mnozí často dělají. Stejně jako k čistotě doma bychom měli přistupovat i k čistotě a péči o automobil.

Jak na to: jednoduchá pravidla

  • V průběhu čištění interiéru automobilu čistěte na mokro všechny povrchy – volant, přístrojovou desku.
  • Neopomíjejte však ani méně patrná místa, zejména ta, jež přicházejí do styku s potravinami – držák na kelímek s kávou, madla, úchyty, úschovný prostor boxu.
  • Je nutno velmi důkladně vysávat koberečky a podlahu, ale také pravidelně čistit čalounění (pro tento účel existují speciální přípravky).
  • Zvláštní pozornost věnujte dětským sedačkám a zavazadlovému prostoru, v němž často přepravujete nákupy a další předměty.
  • Nezapomínejte ani na čistotu vnitřní části skel.

K mokré očistě je ideální mýdlová voda, a pak danou část vozu vytřít dosucha hadříkem. Skla a zrcadla můžete i vyleštit prostředky na bázi okeny, nebo jelenicovou kůží. Existují i speciální a dobře udržovatelné hadříky a rukavice ke kvalitní očistě vozidla – a to zevně i uvnitř.

Zdroj foto: Renault

Článek Jak důkladně čistit interiér auta: pozor na mikroorganismy byl publikován 1. dubna 2020 v 00.00 v rubrice Informace a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...