Renault Clio slaví třicítku!

Tagy:  Clio, Renault, 30 let

Sponzorované odkazy:

Renault Clio slaví třicítku!

Již dlouhých třicet let uběhlo od prvního úspěchu nejprodávanějšího francouzského automobilu v celé automobilové historii, modelu Renault Clio. S více než 15 miliony vozy vyrobenými od svého uvedení na trh v roce 1990 je Renault CLIO modelem ověnčeným mnoha superlativy.

Jakými?

  • Clio je neprodávanějším francouzským vozem všech dob
  • prvním evropským vozem dvakrát oceněným cenou Evropské auto roku
  • nejlépe prodávaným vozem ve Francii od svého uvedení na trh
  • lídrem segmentu B v Evropě
  • nejčastěji vyhlášeným nejoblíbenějším vozem

Malé, ale šikovné…

Od počátku je Clio vnímáno jako malé auto s „provedením velkých vozů“. Smyslem modelu Clio bylo vytvářet všem dostupné inovace a zákazníkům poskytovat úroveň vybavení a vylepšení spojované spíše s vozy ve vyšším segmentu a zároveň nabízet kompletní řadu modelů včetně sportovních a exkluzivních variant.

Clio bylo nejčastěji vyhlášeno nejoblíbenějším vozem, proto se ho mezi léty 2012 a ž 2018 každým rokem prodalo víc vozů než předchozího roku, což je výjimečný obchodní výkon! A s více než 15 miliony vozy vyrobenými v průběhu 5 generací je Renault Clio nejlépe prodávaným francouzským vozem v historii.

Evropská ocenění

První kandidát oceněný prestižním vyznamenáním Evropské auto roku nezávisle na sobě dvakrát – v roce 1991 a 2006. A k tomu také druhé nejprodávanější auto v Evropě v kombinaci všech kategorií.

Jak šel čas s Cliem?

Při svém uvedení na trh se Clio oficiálně prezentovalo jako „univerzální malé auto navržené a vyrobené podle stejně přísných pravidel jako velká auta“. Když se v roce 1990 Clio objevilo jako náhrada za Renault 5, jednalo se o první revoluci: propříště se modely Renault nepojmenovávaly pomocí číslovek, ale používala se podstatná jména, aby byly názvy lépe zapamatovatelné a dostaly teplejší a lidštější stránku.

Clio je, když…

Clio je v řecké mytologii múza, a význam slova – Kleió – je „ten, kdo je slavný“: Pro Clio, které se stalo slavné a úspěšné již od první generace vozu, to byl prorocký název. A ten se ukázal úspěšný; Clio se ve Francii umístilo na vrcholku prodejních žebříčků a získalo ocenění Evropské auto roku. Slovy poroty „má nové kompaktní auto úžasný design, vysokou úroveň kvality, velkorysý vnitřní prostor a výbavu nevídanou u modelů této velikosti“.

Zdroj foto: Renault

Článek Renault Clio slaví třicítku! byl publikován 25. září 2020 v 00.00 v rubrice Auta a Informace. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...