S antiradary můžete vyzrát na pokuty za rychlou jízdu

Tagy:  antiradar, rušička, radar, měření, pokuta, rychlost

S antiradary můžete vyzrát na pokuty za rychlou jízdu

Překročení maximální povolené rychlosti patří mezi nejčastější dopravní přestupky. Policisté často dohlížejí na dodržování rychlosti v místech, kde již tak úzkostlivě nehlídáme dokonalý zákryt ručičky tachometru s požadovanou číslicí, jako je tomu např. na konci obce. Následuje jediné – pokuta.

Výše pokut za překročení rychlosti

Překročení rychlosti o méně než 20 km/h v obci a méně než 30 km/h mimo ni – bloková pokuta 1000 Kč a od novely Silničního zákona bez bodů

Překročení rychlosti o 20 až 40 km/h v obci a o 30 až 50 km/h mimo ni – bloková pokuta 2500 Kč, odebrání 3 bodů, ve správním řízení pokuta 2500 – 5000 Kč a zákaz činnosti na 1 – 6 měsíců

Překročení rychlosti o více než 40 km/h v obci a více než 50 km/h mimo ni – nelze projednat blokově, ve správním řízení pokuta 5000 – 10000 Kč, odebrání 5 bodů a zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok

Jak se tomu vyhnout?

Máme hned několik řešení. Jedno z nich je jezdit s okem nalepeným na tachometru. Je to účinné řešení, ale k dokonalosti mu přece jen něco chybí. Druhá možnost je mít oči na stopkách, hlídat reflexní vesty prosvítající za křovím a k tomu znát vozy, kterými policie v daném regionu měří. Také nic moc. Nejelegantnější řešení je antiradar.

Typy antiradarových zařízení

Na trhu jsou dva základní typy přístrojů. Nejúčinnější jsou tzv. rušičky. Ty způsobují, že nás policejní radar nedokáže zachytit a my můžeme vesele projet kolem vysokou rychlostí. Základním nedostatkem je nelegálnost tohoto zařízení, ale lze jej skrýt ve voze tak, že ho policie ani při kontrole podezřelého vozidla nemusí najít. Druhým typem jsou tzv. antiradary. Jedná se o legální pasivní zařízení, které nás včas upozorní na policejní radar a my zpomalíme, abychom kolem něj projeli předpisovou rychlostí.

Pasivní antiradary

Tento druhý, legální, typ antiradarů nalezneme na trhu ve dvou podobách. Účinnější, ale i dražší jsou vestavěné antiradary. Ty se namontují přímo do vašeho vozu, nejdou jednoduše vyjmout, což je nevýhoda, pokud používáte více aut, ale mají oproti přenosným antiradarům delší dosah, to znamená, že máme víc času na zpomalení. Přenosné antiradary jsou v zásadě levnější, dají se snadno přendat do druhého vozu, ale vzhledem k menším rozměrům nedokážou upozornit na radar tak brzy, jak radary vestavěné. Musíme tedy reagovat rychle a začít intenzivně brzdit. V mnoha zahraničních státech jsou zakázány i pasivní antiradary, takže je vhodné přenosný antiradar schovat, případně vestavěný mít umístěný na skrytém místě, což při profesionální montáži není problém.

Článek S antiradary můžete vyzrát na pokuty za rychlou jízdu byl publikován 6. května 2011 v 08.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...