Design nového Fordu Mondeo odhalen!

Tagy:  Ford, Fusion, Mondeo, inovace, spotřeba, hybrid, plug-in hybrid

Sponzorované odkazy:

Design nového Fordu Mondeo odhalen!

Na autosalon v Detroitu na začátku letošního roku byl představen nový Ford Fusion pro americký trh. Dá se očekávat, že jeho evropská verze, Mondeo, bude totožná.

Tým designérů chtěl při návrhu inovovat siluetu, nová je více dynamická. Chybí samoúčelné ozdoby, na rozdíl od funkčních detailů vyjadřují technickou vyspělost vozu. Nová tvář by prý měla signalizovat další evoluci globálního designového jazyka Ford pro vozy od střední třídy níže.

Interiér působí sportovním dojmem. Již na pohled je zpracován kvalitně, plochy zde jsou na dotek měkké a spáry úzké. Akustická izolace ve spodní části karoserie odvádí dobrou práci. Ford Fusion Hybrid a Fusion Energi má systém aktivního potlačování hluku – reproduktory snižují valivý i aerodynamický hluk a nechávají vyniknout žádoucímu zvuku motoru.

Ford si pochvaluje i jízdní vlastnosti. Fusion se prý řídí příjemně díky speciálně naladěnému řízení s elektrickým posilovačem (EPAS) i podvozku se vzpěrami MacPherson vpředu a novou víceprvkovou nápravou prémiové úrovně vzadu.

Na bezpečnost se rozhodně nezapomnělo, díky vyššímu podílu vysokopevnostní oceli má vůz o 10 % tužší karoserii a disponuje airbagy, které se přizpůsobí postavě a poloze cestujícího. Vpředu přibyly dva kolenní airbagy.

Příď vozu musí obstát při bariérových zkouškách čelního nárazu v Severní Americe a také vyhovět evropským normám na ochranu chodců. Vedle počítačových simulací provedl vývojový tým také 180 ověřovacích „crash testů“, aby byla v co největším bezpečí posádka i okolí.

Hybrid i EcoBoost

Ford Fusion bude k dispozici s benzinovým, hybridním a plug-in hybridním motorem. Přitom slibuje nejnižší spotřebu ze všech srovnatelných vozů (Chevrolet Volt, Toyota Prius) na severoamerickém trhu. O tom, jaké motory budou pohánět „evropské“ Mondeo Ford zatím mlčí.

Co se týká pohonu na benzín, díky motoru 1.6 EcoBoost by měl být Ford Fusion nejúspornějším sedanem střední třídy na americkém trhu, vyjma hybridů. Plug-in hybrid Fusion Energi by měl být na podzim 2012, kdy přijde na trh, nejúspornějším vozem střední třídy na světě. Předpokládá se spotřeba 100 MPGe, tedy v přepočtu asi 2,4 l/100 km.

Nový Ford Fusion nabízí skvělé parametry v oblasti spotřeby paliva. Foto: www.ford.comNový Ford Fusion nabízí skvělé parametry v oblasti spotřeby paliva. Foto: www.ford.com

Nové baterie – lehčí, výkonnější

Současný Ford Fusion Hybrid získal titul Auto roku 2012 v Severní Americe. V nové generaci jsou lithium-ion akumulátory dosahující při nižší hmotnosti větší kapacity než dřívější nikl-metal hydridové. Nyní lze jet v čistě elektrickém režimu 100 km/h (dříve 76 km/h).

Neméně zajímavý je zcela nový zážehový čtyřválec 2,0 l, který pracuje v Atkinsonově cyklu a i přes menší objem slibuje stejné parametry jako dřívější motor o objemu dva a půl litru.

Pokud zákazník zvolí motor 1,6 l a samočinnou převodovku, může využívat výhod systému start-stop. Ten zhasne motor při zastavení vozu a opět jej spustí, když řidič uvolní brzdový pedál. Šetří se tak asi 3,5 % paliva.

Pravděpodobně nový Ford Mondeo. Líbí se? Foto: www.ford.czPravděpodobně nový Ford Mondeo. Líbí se? Foto: www.ford.cz

TIP: Až budete potřebovat provést údržbu, můžete si koupit náhradní díly na Ford v e-shopu imdily.cz.

Big Brother Tě vidí…

Různé snímače, radary a kamery ve voze mohou řidiči pomáhat udržovat vůz v jízdním pruhu, regulovat rychlost podle okolností, nalézt vhodné parkovací místo a zaparkovat, dokonce budou hlídat i tzv. mrtvý úhel v zrcátkách. Stejné či podobné technologie však řidiči nového evropského focusu či současného mondea již znají.

Nechybí ani nejnovější verze komunikačního a ovládacího systému SYNC s podporou hlasového ovládání mnoha funkcí. Kromě hlasu lze tyto funkce ovládat i dotykovou obrazovkou nebo konvenčními tlačítky, to zajišťuje aktuální systém MyFord Touch.

Nový Fusion se v Severní a Jižní Americe začne prodávat letos. Do Evropy a Asie se Ford Mondeo nové generace dostane v příštím roce.

Článek Design nového Fordu Mondeo odhalen! byl publikován 6. února 2012 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...