Subaru vnáší do automobilismu kvalitu letadel

Tagy:  Subaru, Impreza, Legacy, letectví, Japonsko, rallye, fans

Sponzorované odkazy:

Subaru vnáší do automobilismu kvalitu letadel

Začněme netradičně hádankou: jedná se o automobilku z Japonska, která nabízí stále populárnější „velká auta“ i sportovní vozy. Vozy této značky lze vidět i na tratích rallye. Už víte?

Není snadné odpovědět jednoznačně, nicméně správnou odpovědí je značka, pro kterou jsou charakteristické žluté hvězdy na modrém podkladu, tedy Subaru. Ročně se prý v Japonsku a USA vyrobí půl milionu vozidel této značky.

Historie této automobily sahá až do počátku minulého století. V roce 1917 byly totiž založeny letecké laboratoře. Jednalo se o předchůdce dnešní společnosti Fuji Heavy Industries, která kromě automobilů vyrábí také leteckou techniku, železniční kolejová vozidla, autobusy a další průmyslové výrobky.

Úzké spojení automobilové a letecké techniky se prý pozitivně odráží na kvalitě vozů této značky. „Subaru je prvním a zároveň největším výrobcem osobních aut s pohonem všech kol na světě,“ uvádí české webové stránky Subaru. A je tomu přesně 40 let, kdy bylo vyrobeno první auto s pohonem všech čtyř kol – Subaru Leone Estate Van 4WD. Do letošního ledna bylo více než polovina všech aut s pohonem čtyř kol právě Subaru.

Celá kupa hvězd

Jméno Subaru navrhl první prezident Fuji Heavy Industries, Kenji Kita. Chtěl totiž v padesátých létech minulého století, kdy vznikl první prototyp osobního automobilu, japonské jméno, které bude dostatečně přitažlivé.

Subaru je název hvězdokupy v souhvězdí Býka. Šest z jeho hvězd jsou viditelné pouhým okem, zatímco dalších asi 250 namodralých hvězdiček lze spatřit pouze dalekohledem. Podobné je logo, kdy jednu dominantní hvězdu doplňuje pět menších hvězdiček.

V překladu do češtiny by Subaru mohlo znamenat „vládnout“ nebo „shromáždit“. V nadsázce si lze slovo z recese „přeložit“ také jako „su v baru“.

Rallye inspirací

V roce 1988 pak Fuji Heavy Industries založila dceřinou společnost s názvem STI (Subaru Tecnica International). Jedná se o sportovní oddělení automobilky zaměřené především na motosport a soutěžní úpravy vozů. Subaru se zároveň snaží data získaná v motosportu aplikovat nejen na své sportovní vozy, ale na všechny automobily této značky.

Již na Akropolis rallye 1989 startoval model Legacy a v roce 1991 přepracoval tým inženýrů Subaru Legacy STi. Pak v roce 1994 vyjela první generace Subaru Impreza STi, další generace pak přicházely v průběhu let. Stále se jednalo o věrné kopie vozů královské kategorie, vozů WRC.

Subaru Impreza WRX je pro fandy rallye opravdovým pojmem. Foto: www.subaru.comSubaru Impreza WRX je pro fandy rallye opravdovým pojmem. Foto: www.subaru.com

V nedávné minulosti Subaru vyhrálo třikrát pohár konstruktérů v MS v rallye (1995 – 1997) a také bylo vítězným vozem tří mistrů světa. V roce 1995 vyhrál šampionát Colin McRae, o pět let později Richard Burns a posledním mistrem světa před vládou Sebastiana Loeba byl v roce 2003 Petter Solberg. V roce 2009 však Subaru dočasně mistrovství světa v rallye opustilo.

Dlouhé roky jsou soutěžní vozy Subaru také prakticky jediným konkurentem vozům Mitsubishi v kategorii produkčních vozů. Několik těchto vozů lze vidět i na českých tratích.

Něco pro fanoušky?

I čeští fandové Subaru si mohou vybrat z bohaté nabídky v butiku na webových stránkách. Je zde oblečení z edice Solberg, oblečení na sport i volnočasové aktivity Lifestyle a mnoho předmětů a doplňků s logem Subaru, mezi nimiž nechybí ani modely soutěžních vozů. Dokonce lze koupit i notebook Subaru.

Pro příznivce značky vychází také Subaru magazín, je k dostání u dealerů Subaru. Přečíst si jej lze také online na webových stránkách Subaru ČR. Zde jsou také ke stažení spořiče obrazovky či tapety, můžete si prohlédnout videa nebo si zasoutěžit o ceny.

Článek Subaru vnáší do automobilismu kvalitu letadel byl publikován 13. února 2012 v 00.00 v rubrice Značky aut. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...