Je v automatických převodovkách budoucnost?

Tagy:  automatická převodovka, manuální převodovka, ženy, město, začátečníci, spojka

Sponzorované odkazy:

Je v automatických převodovkách budoucnost?

V Americe jsou automatické převodovky „in“, v Evropě zatím své místo na slunci teprve hledají.Zejména ženy si automat pro jízdu po městě nemohou vynachválit, někteří řidiči ale radši řadí klasicky. Je lepší jízda s automatickou převodovkou nebo s manuálem?

Automatické převodovky jsou v autech již dlouho, v Americe byly již před půl stoletím. Stávají se ale postupem let stále doknalejší. Kromě nejčastější převodovky s hydrodynamickým měničem (měnič točivého momentu motoru zde zastupuje spojku) jsou v autech tu a tam převodovky robotizované (spojku ovládá elektronika, řadící páku zastupují motorky) nebo převodovky s variátorem (skútry, hybridy). Mnoho řidičů ale stále říká, že auto bez spojky je podobné šicímu stroji a tudíž pro ženy. Řešením může být automatická převodovka DSG (koncern Volkswagen) nebo PowerShift (Ford), ty mají možnost manuálního řazeni.

Automatická převodovka: pohodlí

Spor, zda je lepší automatická nebo manuální převodovka, dělí motoristy na dva tábory. Jedna věc se každopádně automatu nedá upřít. Totiž to, že pomáhá začátečníkům, kteří si ještě nejsou za volantem tak jistí a sledovat okolní auta, myslet na pravidla silničního provozu a ještě řadit je pro ně obtížné. Tito řidiči nemusí myslet na řazení ani na pouštění spojky a přidávání plynu. S tím souvisí, že manuální převodovka nezabrání (nejen) začátečníkům ničit motor špatným řazením, automatická ano.

Automat je také pohodlnější a to jak pro posádku vozu, tak pro samotného řidiče. Vůz již při řazení necuká, vše jde hladce a motorista si tak cestu doslova vychutnává. Slova o neefektivnosti automatu již také patří do historie, dnešní automatické převodovky řadí tak přesně, že dokážou i snížit spotřebu auta až o 15 %. Také proto mají i devět rychlostí – na dálnici se to hodí.

Absenci spojkového pedálu ocení hlavně ženy jezdící po městě v malých autech. Foto: Martin SingrAbsenci spojkového pedálu ocení hlavně ženy jezdící po městě v malých autech. Foto: Martin Singr

Nechceme se vézt, chceme řídit!

To vše ale prý nemůže vynahradit pocit z řízení vozu. V autě s manuálem řídím, s automatem se vezu, říkají zastánci manuálních převodovek. S tímto řazením je prostě víc zábavy. Přesto se ale stále více nových aut vyrábí s automaty a objevují se hlasy, že manuální převodovky brzy skončí. Stále častěji se objevují vozy, které manuál vůbec nenabízí a jen 30 % „nových“ řidičů v USA má řidičák také na manuální převodovku. Časopis Car and Driver již dříve uvedl, že rostoucí důvěra v elektroniku auta otupuje schopnost řidičů dobře řídit. S manuálem prý motorista více vnímá auto.

Kritici automatů rovněž poukazují na to, že závodníci v rallye či ve formuli 1 si také řadí sami a o automatu se v těchto vozech ani neuvažuje. Logicky je automatická převodovka více sofistikovaná a tak prý hrozí vyšší pravděpodobnost poruchy. A nepopiratelným záporem je vyšší cena automatické převodovky, zrovna tak jako případná oprava když převodovka doslouží. Na druhou stranu prý má automat delší životnost než manuál.

Jako u samotných aut, i u převodovek si obě možností získali své příznivce i odpůrce. Jakékoliv zobecnění je obtížné, přesto se dá říct, že manuální převodovka je vhodná pro ženy. Pokud často cestují po městě, odpadnou tím problémy s rozjížděním na semaforech. Naopak řidiči, kteří potřebují cítit, že mají auto pod kontrolou, případně si pomáhají při jízdě z kopce či nájezdech do zatáček řazením, si jistě automatickou převodovku moc pochvalovat nebudou.

Článek Je v automatických převodovkách budoucnost? byl publikován 8. července 2012 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...