Hodně zavazadel? Pomůže tažné zařízení

Tagy:  tažné zařízení, nosič kol, nosič lyží, cestování, náklad, přívěsný vozík

Hodně zavazadel? Pomůže tažné zařízení

Pro cestování se jednoznačně hodí větší auta. A když už ani kapacita kufru nestačí, dá se ještě využít prostor na střeše auta nebo tažné zařízení, na které lze připojit vozík.

Pozor na napodobeniny

Na trhu s tažným zařízením se však objevuje spousta napodobenin, které sice lákají nízkou cenou, ale kvalita tomu plně odpovídá. Proto je radno sledovat, zda zařízení splňuje zákonné homologace a jsou od renomovaného výrobce, případně od dealera příslušné značky automobilu. Tyto tažná zařízení jsou obvykle vyvíjena spolu s automobilem a proto na něj dokonale pasují. A to je koneckonců i důvod poněkud vyšší ceny. Samozřejmostí je zde i vysoká pevnost konstrukce a bezproblémová montáž (tu však radši nechte nejen z důvody záruční doby autoservisu). Není to prostě jen „železná tyč“, jako v případě levných plagiátů.

Před koupí je třeba zohlednit několik kritérií, třeba jak často a co se bude za autem vozit, jaké provedení kulového čepu (pevná či odnímatelná „koule“) motorista upřednostňuje nebo zda chce značkové tažné zařízení maximální kvality od výrobce, který spolupracuje s automobilkou nebo se spokojí s kvalitním produktem, který není sice úplně na špičce, ale je o něco levnější. Stačí to vše promyslet a správné řešení vykrystalizuje v podstatě samo.

Na lyže i na kolo

Třeba pro cestu na lyžování nebo na cykloturistický výlet však není nutné pořizovat hned tažné zařízení a přívěsný vozík. S blížící se zimou motoristé třeba uvažují, že by vyrazili na hory i jinak, než vlakem nebo autobusem jako doposud, totiž vlastním autem. A lyže nebo snowboard, ty lze celkem pohodlně přepravit i jinak. Přímo pro ně jsou určeny nosiče lyží k montáži na střešní nosič automobilu. Takový nosič na lyže musí být kvalitní a pevný, aby se nestalo, že lyže během cesty na hory prostě spadnou. Třeba nosiče značky CRUZ jsou s ocelovo-plastovým rámem s pryžovými polštáři a dvojitým zamykáním. Lze na nich přepravovat čtyři až šest párů lyží nebo dva až čtyři snowboardy, takže si rodina či parta kamarádů skvěle užije hory i když jede jen jedním autem.

Lyže přivázané přímo na střechu? V tomto případě šlo samozřejmě pouze o recesi. Foto: Martin SingrLyže přivázané přímo na střechu? V tomto případě šlo samozřejmě pouze o recesi. Foto: Martin Singr

A jakmile se na jaře oteplí, není nic jednoduššího, než nosič lyží vyměnit za nosič kol a nadále cestovat za sportem. Kolo se sice s trochou snahy někdy vejde i dovnitř auta, ale to s sebou nese zvýšenou opatrnost, aby se potahy neumazaly od oleje nebo po skončení výletu od bláta. Navíc kdo cestuje s dětmi, těžko je umístí dozadu i s jízdními koly.

Řešení je ale nasnadě. U nosičů jízdních kol je ale nabídka výrazně bohatší než u lyží, které lze vozit jen na střeše – lze totiž pořídit nosič na střechu nebo na tažné zařízení. Pokud kola cestují na střeše, využívá se uchycení za kliku pedálu či za rám, přední i zadní kolo je navíc upevněno k lyžině na střeše, v níž jsou obě umístěna. U nosičů na tažné zařízení se obvykle vejdou dvě až tři kola, ale třeba výrobce Twinny Load nabízí s příznačným názvem Quattro i model, na který se vejdou čtyři kola. Tak konec výmluv a hurá na výlety!

Článek Hodně zavazadel? Pomůže tažné zařízení byl publikován 12. října 2012 v 15.45 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...