Autem na lyže? Žádný problém!

Tagy:  tažné zařízení, střešní box, nosič na lyže, hory, lyžování, sport, zima

Autem na lyže? Žádný problém!

Blíží se prosinec a v lyžařských areálech již může začít zimní sezóna. Pro cesty na zasněžené svahy není nutné využívat jen vlaky nebo autobusy, daleko lepší variantou je přeci cestovat vlastním autem. Jen to chce mít potřebné vybavení…

Lyžování či běžkování je zejména v oblastech, kde jsou hory, celkem oblíbené. Málokdo sice jezdí na lyže víkend co víkend, ale i takoví nadšenci jsou. Pokud je v týdnu večerní lyžování, neváhají zpestřit si stereotyp všedních dní. Na lyžování mnohdy padne i týdenní dovolená, to se pak rodiny nezdráhají jet si užít hory do zahraničí. Poměrně hodně lidí však jezdí hromadnou dopravou – vlakem či autobusem. Přestože má cestování lokálkou své kouzlo, obzvláště když je všude kolem bílo, autem je to přeci jen více komfortní. Tak hurá vybavit své vozidlo a pak rovnou na sjezdovky či běžkařské trasy!

Je samozřejmé, že pro cestu do hor nestačí jen zimní pneumatiky, kromě nich je třeba mít v kufru nachystané i sněhové řetězy. Také je nutné se na auto stoprocentně spolehnout – většinou bývají problémy s baterkou, arktickou naftu v našich klimatických podmínkách nemá moc smysl kupovat.

Nosič nebo box?

Nezbytné ale je přemýšlet nad tím, jak přepravit nejen rodinu, ale i lyže, běžky nebo snowboard. Ideální variantou jsou zařízení k tomu určené, tedy nosiče lyží. Takové nosiče by měly být dostatečně pevné, aby ani při nízkých teplotách rám nepraskl. Pryžové polštáře by neměly ztrácet postupem let svoji pružnost a ani dvojitý zámek není na škodu. Na jeden nosič lze obvykle umístit 4 až 6 párů lyží nebo 2 až 4 snowboardy. Pro jednu rodinu ideální, pro partu přátel se snowboardy možná trochu málo…

Nosič lyží je ideální řešení pro dvojici či rodinu. Foto: www.tazne.czNosič lyží je ideální řešení pro dvojici či rodinu. Foto: www.tazne.cz

Snowboard nebo lyže se v krajním případě mohou přepravovat jiným způsobem. Zejména střešní boxy s délkou až dvě stě centimetrů toto sportovní náčiní bez problémů pojmou. A ještě se tam vejdou snad všechna zavazadla, na která už nezbylo místo v zavazadlovém prostoru auta. S nosností není problém, ta bývá v řádech desítek kilogramů. Navíc se výrobci střešních boxů snaží o působivý design a tak vyrábí tyto boxy se skvělými aerodynamickými vlastnostmi. Je to nejen pohledné, ale také to příznivě ovlivňuje spotřebu vozu. Sympatický je také fakt, že k upevnění boxu na střechu vozidla není potřeba nářadí a tak není problém jezdit bez střešního boxu, když zrovna není potřeba. Proč vozit zbytečně nějakých zhruba dvacet kilo?

Hodně lyží? Na přívěs!

Opravdu velké party lyžařů, třeba školní výlety, si pak s nosičem nevystačí. Koneckonců taky nejedou osobními auty, ale spíše volí minivany nebo podobné vozy pro více cestujících. Pak stačí sehnat přívěs, na kterém lze převážet lyže a zbytek je díky tažnému zařízení vlastně hračka. Kdo však má představu o tom, jak vypadá dvacítka lyží na sobě, prozíravě koupí nebo vyrobí na lyže vak, který je alespoň tomu největšímu nebezpečí uchrání. Hodí se pak i pro snazší přenášení lyží na sjezdovku a ze sjezdovky.

Článek Autem na lyže? Žádný problém! byl publikován 18. listopadu 2012 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...