VW Golf: Auto roku 2013 v ČR

Tagy:  Auto roku 2013, VW Golf, Toyota GT86, anketa, Volkswagen

Sponzorované odkazy:

VW Golf: Auto roku 2013 v ČR

Již sedmá generace oblíbeného modelu VW Golf se obzvláště vydařila. Historicky nejlepší start prodeje tohoto modelu v ČR nebude náhodný, odborníci vozu přidělili prestižní titul Auto roku 2013 v České republice.

O titul bojovalo 37 novinek, které budou či jsou k dostání v sériové výrobě a do finále se dostala šestice aut, kde byly nové BMW řady 3, Ford B-MAX s chybějícím bočním sloupkem, městský džíp Mazda CX-5, výrazně inovovaný Mercedes-Benz třídy A, sportovní Toyota GT86 a bestseller Volkswagen Golf. Trochu překvapením bylo, že se do tohoto užšího výběru neprobojoval vůz s okřídleným šípem na kapotě, Škoda Rapid. Ocenění ale zůstalo alespoň v koncernu. Titulem se nakonec může pyšnit Volkswagen Golf. Porotu prý zaujala kombinace bytelnosti a solidnosti. Silnou zbraní nového modelu je i cena, která musí reagovat na korejskou konkurenci.

Nový Golf boduje cenou

Nový Golf vstoupil na český trh v polovině loňského listopadu a dodnes bylo objednáno téměř 1 500 těchto vozů. Tak úspěšný start žádná z předchozích generací vozu nepamatuje, informuje automobilka. „Máme velkou radost, že se nám s Golfem podařilo získat nejen zákazníky, ale také odborníky, pro které je jízda v nových vozech každodenní pracovní náplní. Volba porotců potvrzuje, že nový Golf nabízí to nejlepší, co lze v segmentu nižší střední třídy dostat. Ať se již jedná o bezpečnost, hospodárnost, rozmanitost nabídky, sofistikované asistenční systémy, design či poměr ceny a výkonu, který na českém trhu jen obtížně hledá rovnocennou konkurenci,“ říká Petr Janeba, vedoucí divize Volkswagen osobní vozy společnosti Porsche Česká republika.

Zájem o nový Golf prý překonal veškerá očekávání. Cena i přes zvýšení DPH zůstala i po změně letopočtu na 339 900 za základní verzi. Nový Golf je více komfortní a bezpečný, snížení hmotnosti o 100 kg pak vylepšilo jízdní vlastnosti a snížilo spotřebu paliva. Tři stupně výbavy Trendline, Comfortline a Highline lze kombinovat s motory TSI a TDI s výkonem od 63 kW (85 k) do 110 kW (150 k) a průměrnou spotřebou paliva od pouhých 3,8 l/100 km.

VW Golf bude, zdá se, velmi oblíbeným vozem českých motoristů. Foto: www.volkswagen.czVW Golf bude, zdá se, velmi oblíbeným vozem českých motoristů. Foto: www.volkswagen.cz

Druhé místo připadlo pro sportovní vůz Toyota GT86, která se s Golfem v průběhu večera během sčítání hlasů přetahovala o první místo. Zatímco druhé místo sportovního vozu moc nepřekvapilo, totéž nelze říct o třetí pozici městského džípu Mazda CX-5. Za takový úspěch prý vůz vděčí vysokému počtu technických inovací, které zde našly uplatnění. Držitelem čestného ocenění Zelené auto roku 2013 se stala Toyota Yaris Hybrid a v kategorii Technická inovace roku 2013 nejvíce zaujal airbag pro chodce, který vyvinula automobilka Volvo.

Hlasovala i veřejnost

Do ankety, jejímiž pořadateli jsou Klub motoristických novinářů a Klub motoristických publicistů ve spolupráci se Svazem dovozců automobilů (SDA) a Sdružením automobilového průmyslu (AutoSAP), se zapojila také široká veřejnost. Téměř sedmdesát tisíc lidí volilo přes internet nejlepší vozy v kategoriích Městské vozy (zvítězil Renault Clio), Nižší střední třída (Škoda Rapid), Střední a vyšší střední třída (BMW 6 Gran Coupé), Sportovní vozy (Toyota GT86) a Terénní a velkoprostorové vozy (Mercedes GL). V SMS soutěži se pak soutěžilo také o atraktivní ceny, zejména o poukaz v hodnotě půl milionu na nákup některého z nominovaných modelů.

Článek VW Golf: Auto roku 2013 v ČR byl publikován 18. ledna 2013 v 00.00 v rubrice Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...