Ford B-MAX: Bez středového sloupku a s litrovým motorem

Tagy:  Ford B-MAX, EcoBoost, litrový motor, downsizing, technologie, středový sloupek

Sponzorované odkazy:

Ford B-MAX: Bez středového sloupku a s litrovým motorem

MPV od Fordu, model B-MAX, rozhodně stojí za povšimnutí. Nabízí řadu inovací a technologických novinek jako třeba motor EcoBoost o litrovém objemu, jednoznačně ale boduje chybějícím středovým sloupkem – to se také stalo hlavním tématem televizní reklamy.

Svými úspornými rozměry se sice jedná o městský automobil, ale důmyslný systém otevírání dveří Ford Easy Access vytváří vstupní otvor o šířce 1,5 m. Vyztužení dveří umožnilo konstruktérům odstranit boční sloupek, zatím jako u jediného MPV na světě. Tím může rodinný Ford B-MAX konkurovat minivanům a konkurenci ve třídě strčí hravě do kapsy. Běžné MPV mají o polovinu menší prostor pro nastupování či nakládání věcí. Obavy o bezpečnost zde přitom nejsou na místě – Ford v crash testech obstál, a co víc, získal od EuroNCAP maximální počet pěti hvězdiček.

Ford B-MAX se hodí do města, díky litrovému motoru má nízké emise. Foto: www.ford.czFord B-MAX se hodí do města, díky litrovému motoru má nízké emise. Foto: www.ford.cz

Ford B-MAX se vyznačuje jedinečným designem, ve kterém se zrcadlí tradiční podoba vozů s modrým oválem ve znaku. Celá řada technologií pak usnadňuje řízení, zvyšuje požitek z jízdy a snižuje náklady na provoz. Například díky systému Active City Stop se vůz při nízké rychlosti (pod 30 km/h) automaticky zastaví a tím pomáhá předcházet nehodám. Ford SYNC umožňuje ovládat poslech hudby a mobilní telefon přes hlasové povely a umí také číst SMS-zprávy.

Asistent pro rozjezd do svahu (HSA) pak brání nechtěnému couvání tím, že prodlouží o dvě a půl vteřiny účinek brzdné síly a hodí se i na kluzkém povrchu. Při couvání pak není třeba hlídat zrcátka nebo se otáčet – zadní parkovací kamera aktivující se při zařazení zpátečky ukazuje vše, co je za vozem, na barevné obrazovce vestavěné do palubní desky a pro usnadnění parkování zobrazuje navigující virtuální čáry. Vzdálenost mezi překážkou za nebo před autem potom hlídají parkovací senzory. Samozřejmostí je start-stop systém, který vypíná motor v nečinnosti.

Litrový motor stačí

Pod kapotou se pak skrývá motor 1.0 EcoBoost, jenž vyhrál v prestižní anketě “International Engine of the Year 2012“. I v tomto ohledu je Ford premiantem, tak malý motor ještě nikdy pod kapotou MPV nebyl. Ačkoliv se někdo může tvářit rozpačitě na motor o litrovém objemu, tento agregát spolu s turbodmychadlem dodává výkon odpovídající motoru s objemem 1.6 litru (100 koní), jen je menší a tím i úspornější. Spotřeba paliva je u tohoto vozu dle výrobce 4,9 litrů na 100 km a to je podle Fordu nejmenší ve své třídě. Emise CO2 jsou na konvenční pohon slušných 144 gramů na km. Přesto jsou v nabídce i motory s objemem 1.4 a 1.6 litru.

Hnací a brzdnou sílu mezi obě kola pak rozděluje technologie TVC, tedy systém stranového přesměrování točivého momentu na základě automatického snímání povrchu vozovky. Elektronický posilovač řízení se automaticky adaptuje na situaci a otáčení volantu by tak mělo být v městě jednoduché a na dálnici trochu tužší. Na dálnici pak lze kromě toho použít tempomat, který se zapíná pomocí spínačů na volantu. Motoristé, kteří si vůz již zkusili, vyzdvihují měkkost tlumičů. Zapomeňte na „tvrdou“ fiestu, Ford B-MAX je měkký jako žádný předchozí model značky.

Vůz by mohl zaujmout rodiny s malými dětmi, ty ale budou mít zřejmě problém sehnat nějakých 300 000 korun na takový vůz. Mnohem více se tak automobil hodí starším lidem, kteří by do něj mohli přesednout z větších vozů. Vzhledem k absenci bočního sloupku by mohl model vyhovovat také handicapovaným osobám.

Ford B-MAX drží designovou linii značky. Foto: www.ford.czFord B-MAX drží designovou linii značky. Foto: www.ford.cz

Článek Ford B-MAX: Bez středového sloupku a s litrovým motorem byl publikován 18. února 2013 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...