Ford Edge: O pohon 4x4 je zájem

Tagy:  Ford Edge, SUV, 4x4, novinka, pohon všech čtyř kol, Ford Kuga, Ford EcoSport, EcoBoost

Sponzorované odkazy:

Ford Edge: O pohon 4x4 je zájem

Nové luxusní SUV Ford Edge pro Evroposký trh nabízí špičkové techologie a kultivované motory. Je to reakce na rostoucí zájem o vozy této kategorie – automobilka očekává, že letos se v Evropě prodá 200 000 těchto vozů, což je 200% nárůst oproti roku 2013.

„Poptávka zákazníků po vozidlech SUV a modelech s pohonem všech kol jako je nový Edge je tak silný, že v následujících třech letech plánujeme uvést pět nových vozů, které budou konkurovat v kategorii vozů SUV a crossoverů,“ slibuje Roelant de Waard, viceprezident společnosti Ford of Europe pro marketing

Vůz se bude prodávat s dvoulitrovým vznětovým motorem TDCi o výkonu 180 koní a šestistupňovou manuální převodovkou. Druhá varianta bude dvoulitrový vznětový motor s dvěma turbodmychadly, které dávají výkon 210 koní a šestistupňovou automatickou převodovkou PowerShift. Spotřeba těchto motorů je slušných 5,8 litrů na 100 km. Nedílnou součástí je inteligentní systém pohonu všech kol (AWD), který umí přepínat mezi pohonem přední nápravy a 4 × 4.

Ford Edge bude disponovat také novými technologiemi automobilky. Například adaptivní řízení nabízí snadné manévrování v nízkých rychlostech a přesné a intuitivní ovládání při vyšších rychlostech, zdokonalením prošla i přední kamera. Ta ve spolupráci s radarem umí rozpoznat chodce a vozy před kapotou a automaticky brzdit.

Prostorný interiér vozu vzbuzuje dojem luxusu – kvalitní materiály s kombinaci s lesklými černými doplňky. Důraz byl kladen také na snížení hluku v interiéru. Dle de Waarda může tento vůz směle soupeřit s vozy SUV z prémiového segmentu.

Nový Ford Edge bude vrcholný model vozů SUV s modrým oválem ve znaku. Foto: www.ford.czNový Ford Edge bude vrcholný model vozů SUV s modrým oválem ve znaku. Foto: www.ford.cz

I menší SUV táhnou

Ford však představil také menší modely SUV s pohonem všech kol. Faceliftem prošel model Kuga, kde je nyní pokročilá komunikační systém Ford SYNC 2. Samozřejmostí je pohon všech čtyř kol, motorizace zahrnuje vznětový dvoulitr TDCi a výkonem až 180 koní a šestistupňovou manuální převodovku. Druhou možností je zážehový EcoBoost s objemem 1,5 litru s výkonem až 182 koní. Nárůst prodeje modelu Kuga byl loni v řádech desítek procent oproti roku 2014.

Ještě vyšší, konktétně čtyřnáosbný, nárůst prodeje zaznamenal loni jiný vůz s modrým oválem ve znaku. Toto kompaktní SUV nese název EcoSport. Nově má upravený design zadních dveří i interiéru, změnilo se také umístění ruční brzdy pro snazší používání. V případě vybavení komunikačním systémem SYNC je ve voze také čtyřpalcový barevný displej. V novém modelu je také nižší hlučnost a vibrace, rovněž se snížilo těžiště a zlepšili jízdní vlastnosti.Spotřeba začíná na velmi líbivých 4,4 litech nafty na 100 km.

4 × 4 je v kurzu

Obecně se do segmentu vozů s pohonem všech čtyř kol vrhá stále více automobilek i s vozy, které tuto technologii nijak nutně nepotřebují. K tradičním značkám jako Subaru, Mitsubishi nebo Audi se nyní připojují také Peugeot, Mini či Fiat.Vozy s pohonem všech čtyř kol nabízí již delší dobu také domácí Škoda.

Článek Ford Edge: O pohon 4x4 je zájem byl publikován 23. února 2016 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...