Opel Grandland X Ultimate: kompaktní SUV s maximálním komfortem

Tagy:  Opel Grandland X, Opel, Grandland X, výbavy, motor

Sponzorované odkazy:

Opel Grandland X Ultimate: kompaktní SUV s maximálním komfortem

Kompaktní SUV značky Opel bylo po premiéře na autosalonu ve IAA Frankfurtu nad Mohanem v září letošního roku uvedeno na konci října na trh. Dnes je k mání i ve verzi Ultimate, a ještě s dalším motorem.

Nový Opel Grandland X láká fandy kompaktních SUV svým velkorysým interiérem a atraktivním „off-road“ vzhledem. A když k nim přičteme ještě nabídku současných vitálních zážehových a vznětových motorů, jež zaručují vysoké výkony při vysoké účinnosti, není co řešit.

Nabídku motorů řady Grandland X nyní rozšiřuje špičkový turbodiesel 2.0 CDTI o výkonu 130 kW/177 k, který se chlubí nejvyšším točivým momentem 400 Nm. Nový turbodiesel je spřažen s 8 stupňovou automatickou převodovkou. Grandland X s turbodieselem má spotřebu ve městě 5,3–5,3[1] l/100 km, mimo město 4,6–4,5[1] l/100 km, a v kombinované spotřebě 4,9–4,8 l/100 km, s emisemi CO2 činí 128–126[1] g/km.

Potenciál zmíněného turbodieselu 2.0 CDTI umožňuje kompaktnímu SUV modelu zrychlit z 0 na 100 km/h za 9,1 sekundy a dosáhnout maximální rychlosti až 214 km/h. Mimoto je Opel Grandland X s novým turbodieselem uzpůsoben k tahání přívěsů z hmotnosti až 2000 kg (brzděný přívěs ve stoupání 12 %).

Úsporný silák

Nový Opel Grandland X 2.0 CDTI je s kombinovanou normovanou spotřebou pod 5 litrů nafty na 100 kilometrů velmi úsporným modelem. I nový čtyřválec 2.0 CDTI 130 kW má účinný systém na čištění výfukových plynů se vstřikování AdBlue.

Pro odstranění oxidů dusíku (NOx) z výfukových plynů slouží SCR katalyzátor SCR pracující na principu selektivní katalytické redukce. Vodný roztok močoviny, která obsahuje amoniak (NH3), reaguje při vysokých teplotách s oxidy dusíku a výsledkem této reakce je neškodný dusík (N2) a vodní páry (H2O).

Nová automatická předovka

A protože je verze Grandland X 2.0 CDTI 130 kW standardně spřažena s novou 8 stupňovou automatickou převodovkou, je Grandland X teprve druhým modelem automobilky Opel spolu s Insignií, jež dostal tuto inovativní převodovku, která v porovnání s dosavadní 6 stupňovou převodovkou vyniká ještě vyšší kvalitou řazení.

Ultimate výbava

A to ještě není vše. Nový Opel Grandland X (s libovolným motorem) je nyní k dispozici i v novém stupni výbavy „Ultimate“, která standardně obsahuje celou škálu luxusních prvků. Ty kombinují nejvyšší jízdní komfort, výbornou konektivitu, nejmodernější technologie a vyspělé asistenční systémy.

Co vše Ultimate nabízí?

  • 19 palcová kola z lehké slitiny ve dvoubarevném ladění
  • stříbřité střešními lišty
  • střecha a kryty zrcátek jsou vyvedeny v černém laku „Diamond black“
  • ergonomická přední sedadla s certifikátem AGR a koženým potahem
  • vyhřívaná přední i obě krajní sedadla vzadu
  • hliníkové pedály
  • adaptivní světlomety AFL LED
  • navigační systém 5.0 IntelliLink
  • dotykový displej s úhlopříčkou 20,3 cm (8 palců)
  • digitální tuner DAB+
  • audiosystém Denon s osmi reproduktory a subwooferem
  • telematický systém OnStar (vyžaduje aktivaci a účet u OnStar Europe Ltd, spolu se smlouvu s vybraným operátorem mobilní telefonní sítě)
  • kamerový systém se záběrem 360°
  • parkovací asistent Advanced Park Assist.
  • bezdrátové nabíjení smartphonů

Jízdní vlastnosti

Grandland X garantuje optimální trakci a stabilitu na každém povrchu. To je zásluha příplatkového elektronického systému IntelliGrip. Řidič může volit jeden z pěti jízdních režimů, přičemž systém adaptuje přenos točivého momentu na poháněná přední kola, zabraňuje prokluzu kol a pokud je vůz vybaven automatickou převodovkou, modifikuje i momenty přeřazování a charakteristiku elektronického pedálu plynu.

Zdroj foto: Opel

Článek Opel Grandland X Ultimate: kompaktní SUV s maximálním komfortem byl publikován 5. ledna 2018 v 00.00 v rubrice Auta, Informace a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...