Suzuki Jimny

Tagy:  Suzuki Jimny, motor, design, interiér, asistenti, řízení

Sponzorované odkazy:

Suzuki Jimny

Japonská automobilka Suzuki představila na sklonku roku 2018 na autosalonu v Paříži v evropské premiéře zcela novou generaci legendárního off-roadu Jimny. Co o něm víme?

Předchůdce současného Suzuki Jimny, legendární Samurai, po dlouhá léta bezkonkurenčně dominoval v kategorii lehkých off-roadů. Doslova a do písmene byl nepřekonatelný v pracovním nasazení i v těch nejtěžších a nejtvrdších terénních podmínkách a přitom zůstal spolehlivý a vzácně nenáročný. Nový Suzuki Jimny je jeho více než důstojným nástupcem.

Zcela nový Jimny má kompaktní rozměry, tuhý rám, rigidní karoserii, odpružení vhodné do terénu a solidní brzdový systém. Zaujme také nejen širokou paletou bezpečnostních technologií v čele s přednárazovým systémem DSBS a varováním před nechtěným opuštěním jízdního pruhu, ale také výrazným designem exteriéru i interiéru.

Design

Jimny je postaven na solidním základu a určen pro každodenní použití na silnici i v terénu. Tuhý žebřinový rám zajišťuje stabilitu jízdy a tlumí nárazy, což zlepšuje výkonnost celého automobilu. Speciální úchyty, spojující rám s karoserií, využívají materiály, které dále redukují vibrace a rázy od podvozku do kabiny. Tříprvkové zavěšení náprav, vinuté pružiny a teleskopické tlumiče účinně přispívají ke komfortní jízdě na jakémkoli povrchu.

Samozřejmostí je dvojice tuhých náprav, které jsou ustaveny panhardskými tyčemi. Do terénu se dobře hodí nejen pro robustnost, ale i pro značné propružení, čímž umožňují udržet kola v kontaktu s povrchem i ve velmi nerovném terénu a poskytují potřebnou trakci. Suzuki Jimny nabízí velké nájezdové úhly. Nízká hmotnost brání uvíznutí v bahně, malé rozměry umožňují zavítat na místa, která jsou velkým off-roadům zcela zapovězena.

Funkční interiér

Přehledná přístrojová deska je navržena s důrazem na funkčnost, nechybí ani odkládací prostory před spolujezdcem, mezi sedadly, ve dveřích a v bočnicích vedle zadních sedadel. Opěradla dělených zadní sedadel lze sklopit a zvětšit tak zavazadlový prostor až na 816 litrů. Jimny nabízí ještě možnost vytvoření lůžkové úpravy sklopením předních opěradel.

Motorizace

Nová generace je vybavena největším a nejsilnějším motorem v historii modelu Jimny – je jím atmosférický čtyřválec 1,5 l o výkonu 75 kW. Průchodnost terénem vylepšuje systém kontroly trakce Brake LSD, který supluje funkci mechanických samosvorných diferenciálů, a dále asistent rozjezdu do kopce a asistent sjíždění svahů.

Drive Action 4×4

Systém pohonu všech kol Drive Action 4×4 umožňuje přepínat mezi pohonem zadních nebo všech kol při jízdě jediným stiskem tlačítka. Můžete tak pohon vozidla neustále přizpůsobovat změnám povrchu, po kterém se pohybujete.

Moderní řídicí systémy

Na palubě vozu se tak nově objevuje elektronický stabilizační systém ESC, monitorování tlaku v pneumatikách TPMS a nápověda řazení rychlostních stupňů pro maximálně úspornou jízdu. Jízdu neznámou divočinou, proplétání se městskou džunglí i parkování Vám zpříjemní poloměr otáčení pouhých 4,9 metrů. Model Suzuki Jimny je vybaven hydraulickým posilovačem řízení.

Manuál i automat

Suzuki Jimny je k dispozici s pětistupňovou manuální i čtyřstupňovou automatickou převodovkou. Také je šetrný k životnímu prostředí, což mimo jiné dokazuje použitá recirkulace výfukových plynů nebo elektronicky řízené vícebodové vstřikování paliva. Obojí zvyšuje účinnost motoru a snižuje emise. Jimny splňuje náročné podmínky emisní normy EURO 6.

Cena modelu Suzuki Jimny se pohybuje od 396 900 Kč.

Zdroj foto: Suzuki

Článek Suzuki Jimny byl publikován 13. ledna 2019 v 00.00 v rubrice Auta, Informace a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...