Mytí auta po zimě musí být důkladné

Tagy:  mytí auta, sůl, posyp, zima, myčka, mycí box

Sponzorované odkazy:

Mytí auta po zimě musí být důkladné

Zima je definitivně za námi. Vydatné jarní deště spláchly poslední zbytky soli a zimního posypu z vozovek a všichni svědomití motoristé již mají za sebou mytí auta po tomto, pro auta dost agresivním, období. Pokud jste stále svůj vůz neumyly, je vhodné zvážit návštěvu tlakové myčky nebo zvolit kýbl s vodou…

Čistý automobil nejen že lépe vypadá, ale také déle vydrží. Posypová sůl i další špína držící se v součástkách podvozku nedělá vůbec dobrotu. Součástky můžou začít brzy rezivět. Nedá se očekávat, že by na silnicích kdekoliv v republice (snad kromě horských oblastí) ještě byly zbytky posypové soli a tak je radno s mytím (pokud již neproběhlo) moc neotálet.

Vše začíná již na podzim

První krok měl být ještě před zimou, kdy by bylo vhodné auto umýt a navoskovat tvrdým voskem, který by ho chránil. Nejlepší volbou v této situaci je svěřit vůz odborníkům, kteří mají v této oblasti zkušenosti. Pak, když přijde zima, toho už moc nedohoníte – pod bodem mrazu by se auto mýt nemělo. Teplotní šok pro lak, možnost zamrznut dveří a hrozba prasknutí skla každého zkušeného řidiče od podobných nápadů odradí. Někteří odborníci však říkají, že i v mrazivých měsících by se měl vůz alespoň občas umýt.

A teď klíčová otázka, totiž kde umýt? Základní možnosti jsou dvě: myčka nebo svépomocí. Myčka je vhodná pro méně zkušené motoristy, kteří v oblasti mytí auta stále trochu tápou. Některé myčky jsou portálové, někde je auto taženo. Někteří řidiči jim ale nemohou přijít na jméno. Důvod je, že kartáče, obzvláště ty s roztřepenými konci, ničí lak aut. Mikroškrábance lze sice bez problémů rozleštit, ale vidět je na novém autě není nic příjemného.

Při averzi k tradičním kartáčům lze zvolit myčku s pěnovými nebo textilními kartáči, které jsou k laku šetrné. Novinkou je laserová myčka, která myje vůz bezkontaktně, paprskem vody. Ty se ale nehodí pro velkou špínu a navíc jsou trochu kontroverzní, paprsek vody dokáže údajně i prorazit ocel, říkají pochybovači. Řidiči, kteří do myčky zavítali i v zimě při příznivých teplotách, nemusí být na jaře v myčce až tak důkladní. Pokud v zimě jezdili méně, mohou vůz umýt jen ručně.

Motoristé, kteří si chtějí vůz umýt svépomocí, mohou zvolit buď mycí box, nebo kýbl s vodou a kartáčem před domem. I když vezmete vosk, houbu, leštěnku a lak vozu bude jako nový, podvozek zůstane stejný, jaký byl.

Podobná je situace u interiérů. Plasty u nich si v zimě také užijí své a zaslouží si pár minut péče. I zde je možné buď vše dát do pořádku svépomocí nebo zvolit servis.

Obecně se radí před mytím auto trochu projet. Povrch se prohřeje a mytí bude účinnější. Po umytí pak pečlivě vysušte zámky, těsnění dveří a opět se trochu projeďte, aby zmizela všechna voda. Několikrát pořádně dupněte na brzdu – voda, která zůstane u kotoučů, může způsobit pořádnou rez.

Po zimě rozhodně nezapomeňte vůz důkladně omýt. Foto: Martin SingrPo zimě rozhodně nezapomeňte vůz důkladně omýt. Foto: Martin Singr

Lákavá úspora?

I pokud si řeknete, že je lepší ušetřit pár stovek, protože mýt auto nemá smysl, opláchněte po zimě alespoň světlomety, zadní svítilny a „espézetky“. A pak se nedivte, až začne prosolený podvozek stávkovat. A motorista bude muset sáhnout do kapsy pro daleko větší sumy, které dá za broušení, kytování, lakování nebo dokonce výměnu částí karoserie.

Článek Mytí auta po zimě musí být důkladné byl publikován 30. dubna 2012 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (15).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...