Zařizujete autodílnu? Poradíme vám, jak na to levně, jednoduše a ekologicky

Zařizujete autodílnu? Poradíme vám, jak na to levně, jednoduše a ekologicky

Jestli plánujete otevřít zcela novou autodílnu anebo pouze renovujete starou, čeká vás nemalá investice do nákupu nářadí a pomůcek. Požadavky zákazníků se navíc neustále zvyšují a v konkurenci si nemůžete dovolit být pozadu.

Asi vás nepřekvapí, že největším trendem v automobilovém průmyslu je ekologičnost. Tento trend navíc bude neustále posilovat. Poradíme vám, jak zařídit autodílnu levně, jednoduše i ekologicky a získat si tak zákazníky.

Začněte výběrem vhodného místa

Autoservis si otevřete ideálně na místě, kde nebude hluk ani zápach nikoho vyrušovat, tedy co nejdál od obytných i kancelářských budov. Spory se sousedy vám dobrou reklamu dělat nebudou. Zjistěte si, kolik autoservisů je v okolí a zda se uživí v dané lokalitě další. Také je důležité myslet na dostatek parkovacích míst v bezprostřední blízkosti autoservisu.

Při výběru prostorů si zjistěte, zda splňují všechny požadované stavební, bezpečnostní a hygienické normy, resp. jak finančně a časově náročná bude rekonstrukce. Jestli budete totiž prostor rekonstruovat či zařizovat pro účely provozování autoservisu, budete před zahájením provozu potřebovat kolaudační souhlas úřadů.

Likvidace nebezpečných odpadů

Autoservisy podléhají pečlivým a pravidelným kontrolám bezpečnostních i ekologických standardů. Myslete na to již při stavebních úpravách. Podlaha musí být nepropustná, aby se zabránilo prosakování olejů, a navíc musíte mít pro úřady vypracovaný speciální projekt likvidace odpadů.

Mezi nebezpečné odpady patří vše, co obsahuje olej, rtuť, ale i autobaterie či například airbagy a všechny znečištěné díly. Tyto odpady musíte ze zákona třídit, ukládat v certifikovaných nádobách a předávat k odborné ekologické likvidaci.

Ekologická autodílna je nejen trendem, ale dnes již nezbytností. Lze očekávat, že zákony na ochranu životního prostředí budou navíc stále přísnější, proto se na to připravte a ekologické standardy při zařizování autodílny nezanedbávejte.

Zařízení do autodílny není levná záležitost.Zařízení do autodílny není levná záležitost.

Základní vybavení do autoservisu

Po výběru místa a stavebních úpravách přichází na řadu pořízení základního vybavení. Rozhodně se neobejdete bez:

  • zvedáku,
  • pojízdného dílenského jeřábu,
  • montážních stolků,
  • hydraulického lisu,
  • pístového kompresoru,
  • svařovacího přístroje,
  • válcové zkušebny brzd a tlumičů,
  • regloskopu,
  • přístroje na měření geometrie kol,
  • montážního vozíku s ručním nářadím,
  • diagnostického zařízení,
  • servisního informačního systému,
  • nádob na nebezpečný odpad,
  • odsavače výfukových plynů
  • dalších měřících přístrojů a nářadí.

V případě provozování pneuservisu budete navíc potřebovat přístroj pro montáž a demontáž pneumatik, vyvažovačku kol a kompresor.

Vybavení a nářadí do menší autodílny tak může stát i přes milion korun. Jde o velice vysokou finanční investici s nejistou návratností. Jestli nemáte dostatečnou hotovost, nemusíte se hned zadlužovat. Zkuste ve svém okolí najít služby, které nabízí pronájem některého zařízení a třeba i nářadí.

Jak na pronájem zařízení do autodílny

V dnešní době existuje řada půjčoven standardního i specializovaného nářadí, ale i nejrůznějších strojů. A nejen to. V České republice již existuje služba pronájmu průmyslových utěrek a pracovního oblečení do autodílny, díky které autoservis získá dostatečné množství šetrně udržovaných a praných utěrek a ochranných pomůcek na více použití.

Ekologická autodílna správně recykluje odpady a nepoužívá jednorázové pomůcky. Zdroj: Lindströmgroup.comEkologická autodílna správně recykluje odpady a nepoužívá jednorázové pomůcky. Zdroj: Lindströmgroup.com

Díky této eko službě šetříte nejen peníze, ale i planetu, a navíc se zbavíte problému s likvidací silně znečištěného textilu, který rovněž spadá do kategorie nebezpečného odpadu.

Tento krok můžete efektivně využít i v marketingu. Zákazníci společnosti Lindström, která pronajímá textil autoservisům, nabízí svým zákazníkům při zahájení spolupráce EKO-certifikát, který potvrzuje ekologickou likvidaci nečistot z textilních utěrek. Autoservisy také dostanou samolepku „Ekologická provozovna“ na vchodové dveře. Můžete se stát členy tzv. EKO klubu.

Díky dodržování zvýšeného ekologického standardu můžete požádat o certifikaci ISO 14001, která je pro zákazníky garancí minimálního dopadu vašeho servisu na životní prostředí. Staňte se ekologickou autodílnou a získejte si novou a věrnou klientelu.

Článek Zařizujete autodílnu? Poradíme vám, jak na to levně, jednoduše a ekologicky byl publikován 31. ledna 2020 v 20.15 v rubrice Informace. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...