Jak vybrat správnou autosedačku?

Tagy:  rozšiřovací podložky, silikonové hadice, sportovní sedadla

Jak vybrat správnou autosedačku?

Autosedačka pro děti je velmi podstatným artiklem a vybavením automobilu všech mladých rodin s malými dětmi, nebo prarodičů a širší rodiny vůbec. A všichni bez rozdílu potřebují do svého vozidla autosedačku bezpečnou a také pohodlnou. Jak ji správně vybrat?

Autosedačka je de facto speciální sedadlo pro dítě různého věku, které lze do daného vozu ukotvit na původní většinou zadní sedadla. Je to tak součást vozu jako jakákoli součástka zabezpečující fungování a správný chod vozidla. Tou může být i silikonová hadice nebo spona.

rozšiřovací podložkarozšiřovací podložka

Také to je jakýkoli jiný kousek vybavení automobilu jako jsou potahy, zrcátka, disky, ližiny, ale také strojní součástky a náhradní díly, které ulehčí výměnu některých součástí především u starších typů vozidel. K nim patří hlavně pevné rozšiřovací podložky, které jsou dnes k mání jak v univerzální verzi, tak cíleně pro řadu určitého typu vozidel. Podložky jsou jednoduchým způsobem, jak rozšíří rozchod vozidla.

Sportovní sedadla

Vybavením interiéru jsou samozřejmě i sedadla. Ta mohou být klasická nebo účelová, kam patří komfortní sportovní sedadla s lepším bočním vedením. Ty se hodí do sériového i sportovně laděného typu vozu. Mají totiž výraznější bočnice pro lepší držení těla v zatáčkách a umožňují využití vícebodových bezpečnostních pásů. Sportovní sedadla jsou i lehčí, než klasické a často disponují polohovatelnou opěrkou, jež zaručuje komfort při sezení jak spolujezdce, tak řidiče.

sportovní sedadlasportovní sedadla

Dětské autosedačky: proč je využívat?

Autosedačky jsou dnes povinnou bezpečnostní výbavou při přepravě dětí ve vozidle. V rámci Evropské unie mají členské státy za povinnost používat autosedačku pro děti, což je dáno nařízením 2003/20/ES. V každé zemi ještě upravuje povinnost používání dětských autosedaček další nařízení či Zákony dané země, což je u nás Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu).

Všechny autosedačky jsou určeny k sezení dětí menších než 150 cm a lehčích než 36 kg. Vyšší děti již sedí na klasickém sedadle vozu a poutají se běžným bezpečnostním pásem. Pro bezpečnost dětí a jejich správné sezení ve vozidle je autosedačka nutností. Při každém prudkém zabrzdění případně i nárazu je každý pasažér uvnitř vozu vržen velkou silou dopředu a tomu může dětská autosedačka velmi dobře zabránit a ochránit tak dítě před zraněním.

silikonová hadicesilikonová hadice

Jak vybírat a nakupovat?

Každá autosedačka musí být pro dítě jak bezpečná, tak pohodlná. Vybírejte autosedačku podle věku, váhy a výšky dítěte. Také je důležitý tvar autosedačky a její technické parametry i ukotvení na sedadlech vozu. Autosedačka tedy musí být kompatibilní s daným vozidlem. Dobrou orientaci přináší zkušební značka, kterou jsou autosedačky označeny.

Zkušební značka je označení, umístěné na autosedačce na dobře viditelném místě. Tato značka obsahuje základní informace o autosedačce – číslo zkušební značky, jméno výrobce a název produktu (autosedačky), zkušební symbol a kód země výroby, rozsah použití autosedačky a typ autosedačky. Nejjednodušší je vyzkoušet autosedačku přímo ve voze s jejím umístěním a ukotvením, ideálně i s dítětem v ní. Tak lze dobře zjistit typ montáže i komfort pro dítě. Montáž je u každého vozu malinko jiná, proto je nutno držet se návodu.

Typy autosedaček

Autosedačky jsou členěny dle typologie dítěte – jeho výšky a váhy, do skupin 0 až III. Pak jsou tu autosedačky s propojenými skupinami, které nabízí snížené náklady za pořízení a variabilnější využití. Ty propojují několik skupin věku a váhy dětí dohromady. Ty pak lze využít po delší dobu.

Skupiny autosedaček

  • Skupina 0, 0+ jsou autosedačky pro nejmenší děti o váze 0–10 kilogramů a věku 0–12 měsíců. U skupiny 0+ jsou to malé děti do váhy 13 kg a věku jednoho roku až roku a půl (tzn. do 12 až 18 měsíců).
  • Skupina I – autosedačky pro batolata a děti ve věku od 9 měsíců až do 4 let, jež váží 9–18 kg.
  • Skupina II – autosedačky pro děti věku mateřské školky až po počátek docházky základní školy (4 až 6 let), které váží 15–25 kg.
  • Skupina III – autosedačky určeny pro děti o váze 22 až 36 kilogramů a věku od šesti do 12 let.

Typové sdružení autosedaček

  • Skupiny 0/I a 0+/I pro děti do 18 kg
  • Skupiny I/II/III pro děti od 9 do 36 kg
  • Skupiny II/III pro děti od 15 do 36 kg

Zdroj foto: Race-shop.sk; Pixabay.com

Článek Jak vybrat správnou autosedačku? byl publikován 24. března 2020 v 21.30 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...