Utlumení hluku v autě

Utlumení hluku v autě

Ruší vás ve vašem voze hluk, drnčení plastů a široká plejáda jiných pazvuků a rádi byste tento hluk utlumili? Pak nejste jediní. Hlučnost v interiéru auta trápí obrovskou spoustu řidičů, a to bez ohledu na značku, třídu, stáří nebo výbavu jejich vozů. Původců těchto nežádoucích akustických projevů je celá řada. Naštěstí však existuje řešení, které celkový hluk ve voze dokáže účinně utlumit.

Nechcete mít v autě hluk?Nechcete mít v autě hluk?

Hluk v autě můžete už na začátku utlumit sami, a to velmi jednoduše – stačí si pořídit menší (méně hlučné) ráfky a kvalitnější gumy, v jejichž případě doporučujeme sledovat údaj o hlučnosti. U zbytku to tak jednoduché už bohužel nebude. Na řadu totiž musí přijít kompletní odhlučnění auta, které je ideální svěřit do rukou zkušených techniků.

Kompletní odhlučnění vozu

V rámci odhlučňovacích prací se pozornost techniků zaměřuje na klasická místa, přes která hluk proniká do kabiny automobilu. Jedná se především o podlahu, podběhy, kufr, motor, mezimotor a střechu. Samostatnou kapitolou je pak process odhlučnění dveří, které se nejen řádně vytlumují, ale navíc se jejich plastové části oddělují speciální páskou, díky čemuž nedrnčí. Při manipulaci s odhlučněnými dveřmi budete mít pocit, že jsou bytelnější a že jste přesedlali do dražšího auta.

Řešením je kompletní odhlučnění vozuŘešením je kompletní odhlučnění vozu

U ostatních částí technici zpravidla aplikují hned tři vrstvy materiálu (samozřejmě tam, kde je to možné) – antivibrační, protihlukovou a akustickou. Každá vrstva má trochu jiný účel, obecně vzato ale dokážou rozštěpit určité frekvence hluku, utlumit vibrace a nežádoucí hluk vyloženě potlačit. Odhlučnění nemá žádný vliv na záruku vozu, nejedná se totiž o zásah do jeho elektroinstalace. Ve výsledku je míra hluku snížena až o několik desítek procent, což bude záviset na konkrétním modelu a také na tom, co pro utlumení hluku ve svém autě hodlá udělat sám zákazník.

Článek Utlumení hluku v autě byl publikován 9. července 2021 v 21.45 v rubrice Informace. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...