Jeep Compass - malé SUV od specialistů na off-road

Tagy:  Jeep, Compass, off-road, SUV, USA, malý, terénní, vůz, auto

Sponzorované odkazy:

Jeep Compass - malé SUV od specialistů na off-road

Jeep Compass je nejmenší SUV této věhlasné americké automobilky, legendy mezi offroady. Na českém trhu se pohyboval od roku 2006. Především kvůli problematickému designu a vysoké ceně ovšem na výrazná prodejní čísla nedosáhl. Nyní ale přichází jeho nová generace, která se designem blíží legendárnímu Cherokee a má i progresivnější cenovou politiku.

Zdroj: www.jeep.czZdroj: www.jeep.cz

Vnější design

Linie vozu se proti předchozí generaci vyhladily, získaly na důstojnosti a mužnosti. V reálu vůz o vypadá o mnoho lépe než na fotografiích a mezi malými SUV jej lze prohlásit za atraktivní. Tento Jeep je zacílen především na mladé zákazníky, proto nalezneme i takové drobnosti, jako je například z víka zavazadlového prostoru výklopný panel s reproduktory, který poskytne zvukovou kulisu při pikniku či bouřlivější outdoorové akci s přáteli.

Interiér náročnější řidiče zklame

Že americké vozy nedokážou evropského řidiče uchvátit kvalitou materiálů, ergonomií či celkovým ztvárněním interiéru je všeobecně známé. Bohužel nejinak je tomu i v případě tohoto jeepu. I ve vrcholném provedení Anniversary najdeme velké množství tvrdých a nevzhledných plastů, vše vypadá jak o generaci starší. Polička bez víka před spolujezdcem nezaslouží komentář. Vyzdvihnout lze ovšem skvěle tvarovaný volant. Sedadla příliš lákově nevypadají, najdeme v nich ale přiměřené pohodlí i oporu v zatáčkách. Na ploché zadní lavici to již tak optimistické není. Na všech sedadlech ale najdeme dostatek prostoru. To se ale nedá říct o zavazadlovém prostoru. Pouhých 328 litrů objemu zní trochu jak špatný vtip. Zdroj: www.jeep.czZdroj: www.jeep.cz

Tři motory a dvě převodovky v nabídce

Můžete si vybrat mezi pohonem čtyř kol nebo pouze jedné nápravy. Tato varianta příliš nedává smysl, proto se budeme věnovat čtyřkolovému provedení. To lze mít buď s benzinovými agregáty o objemu 2.0 (117 kw) a 2.4 (129 kw) litru nebo s turbodieselem 2.2 CRDi se 120 kw dodávaného mercedesem. Benzinové agregáty jsou spřaženy s pětistupňovou přímo řazenou převodovkou nebo bezstupňovým ústrojím CVT. Jejich spotřeba se jen velmi těžko stlačí pod 10 litrů na sto kilometrů, proto je lepší volbou zmiňovaný turbodiesel. Ten je sice poměrně hlučný, ale oplývá sílou a mohutným zátahem. Spotřeba se při rozumné jízdě vejde do osmi litrů a s tímto motorem také dostanete skvělou šestistupňovou převodovku. Ta je ale celkem krátce zpřevodovaná, nicméně na dálnici s tímto vozem asi příliš často jezdit nebudete. Zdroj: www.jeep.czZdroj: www.jeep.cz

Článek Jeep Compass - malé SUV od specialistů na off-road byl publikován 6. října 2011 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.