Nedejte šanci nebezpečným situacím

Tagy:  bezpečnost, pneumatiky, handsfree, alkohol tester, doplňky

Nedejte šanci nebezpečným situacím

Automobil je nebezpečná zbraň, zvláště když se nachází v rukou nezkušených nebo nezodpovědných řidičů. Je proto dobré připomenout si několik základních pravidel pro motoristy.

Nepodceňujte pneumatiky

Nejdůležitější jsou správné pneumatiky. Ačkoliv je jedná vhledem k ceně auta většinou o zanedbatelné částky, stále je mnoho řidičů, kteří na pneumatikách šetří. Kupují levné pneumatiky z Číny, protektory nebo celoroční pneu a pak se diví, když se vinou špatných gum dostanou do potíží.

Je určitě lepší si trochu připlatit a koupit pneumatiky, které mají podle testů nebo i zkušeností známých dobrý poměr cena/kvalita. Slovo „trochu“ zde platí beze zbytku. Není rozhodně nezbytné kupovat na rodinnou felicii nejdražší pneumatiky za několik tisíc. Slušnou kvalitou za nízkou cenu jsou pověstné třeba domácí Barumky nebo pneumatiky Sava, Semperit či Debica.

Velmi nebezpečné je jezdit v zimě na letních pneumatikách. Všichni si toto nebezpečí uvědomují a přesto se každým rokem najde několik hazardérů, kteří po sněhu uhání na letních pneumatikách. Relativně málo se ale ví, že stejně nebezpečné je také používat zimní pneumatiky v létě – každá směs je totiž vyráběna pro jiné rozpětí teplot a pneumatika určená do mrazu nemůže při nejlepší vůli v plus třiceti stupních fungovat, jak má. Běžná kontrola hloubky dezénu, případného poškození běhounu a tlaku v pneumatikách spojená nejčastěji s výměnou pneumatik na jaře a na podzim snad ani není třeba zmiňovat.

Mějte volné ruce!

Nebezpečné je telefonovat za jízdy – pokud potřebuje řidič být i při jízdě k zastižení na mobilním telefonu, může být řešením handsfree. Pokud zrovna nepotřebujete být „na příjmu“, ale chcete jen poslouchat jinou hudbu, navíc ve výborné kvaliě, než ostatní cestující, i zde pomůže handsfree.

Pokud chybu řidiče odnesou jen „plechy“, dá se mluvit o štěstí. Foto: Martin SingrPokud chybu řidiče odnesou jen „plechy“, dá se mluvit o štěstí. Foto: Martin Singr

Alkohol za volant nepatří

Nejvíce nezodpovědní jsou ale řidiči, kteří před jízdou pili alkohol. Každý motorista si může před jízdou ověřit, zda už může jet nebo by se měl radši nechat odvézt – stačí pořídit si alkohol tester. Cena je od několika set korun až po několik tisíc. Samozřejmě s cenou souvisí i to, co alkohol tester umí – ty levnější pouze změří molekuly alkoholu a poví tak motoristovi, zda již může usednout za volant, nejdražší pak mají třeba i propojení na PC, jsou velmi přesné a podají výsledky prakticky okamžitě.

Doplňky: Krása, ale i bezpečnost

K bezpečné jízdě dále pomáhají autodoplňky. Zdaleka ne všechny pak slouží jen k větší kráse automobilu. K bezpečnosti pomůže například hasicí přístroj, který je třeba v Polsku dokonce součástí povinné výbavy. Na dlouhých cestách pomůže loketní opěrka. Znervóznět řidiče dokáže i náklad přesouvající se ze strany na stranu v kufru auta – pokud to dobře znáte, není nic snazšího, než si pořídit vaničku do auta, případně v gumové podobě. Podobně znervóznit dokáže i skřípající stěrač, o nebezpečí při jízdě se špatně setřeným předním sklem ani nemluvě.

Článek Nedejte šanci nebezpečným situacím byl publikován 17. dubna 2012 v 13.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...