Víte, jak správně pečovat o autožárovky?

Víte, jak správně pečovat o autožárovky?

Povinnost celodenního svícení na cestách přináší kromě nesporných pozitiv také rychlejší opotřebení autožárovek vyvinutých na svícení převážně v noci. Abychom je nemuseli měnit příliš často, je užitečné dodržovat několik jednoduchých zásad, které ušetří náklady spojené s výměnou a rovněž přispějí ke zvýšení bezpečnosti.

Výměna autožárovek současně na obou stranách

Přestože je vypálená pouze jedna žárovka, výměna obou vám ušetří čas a v mnoha případech i nervy. Pokud totiž byly žárovky namontovány ve stejné době, je vysoká pravděpodobnost, že mají stejnou životnost a vypálí-li se jedna, zanedlouho přestane fungovat i ta druhá.

Zamezíte tím i rozdílům ve svítivosti. Pokud by se totiž provedla výměna pouze na jednom světlometu, mohlo by dojít k použití dvou různých druhů žárovek, což by mělo za následek různou intenzitu svítivosti jednotlivých světlometů. V konečném důsledku by jejich životnost uplynula opět v rozdílném čase.

Časté výměny může způsobovat vadná elektroinstalace

Pokud musíte autožárovky měnit podezřele často, případně se v krátké době po sobě vypálí vždy jedna a ta samá žárovka na stejně straně, chyba zřejmě nebude v samotné žárovce. Příčinou může být rozdílné napětí v obou svítidlech způsobené různou délkou kabelů vedoucích k jednomu a druhému svítidlu. Jako „ochrana“ žárovky před prudkým zvýšením napětí při jejím zapnutí, může působit i větší odpor v obvodu jednoho ze svítidel. V tomto případě je nejspolehlivější svěřit auto do rukou autoservisu, kde zkontrolují elektroinstalaci a případnou vadu odstraní.

Porozhlédněte se po žárovkách určených k celodennímu svícení

Zřejmě nejuniverzálnější radou jak při celodenním svícení předejít časté výměně žárovek, ušetřit peníze za servisní úkony a jezdit i nadále bezpečně, je doporučení zvolit kvalitní žárovky speciálně určené pro celodenní svícení. Na trhu dnes najdete celou řadu autožárovek, které mají až trojnásobně delší životnost než běžné typy. Proto i při celodenním svícení zůstává frekvence výměny nezměněna oproti stavu, kdy auto svítí pouze v noci. Kromě toho disponují výbornými světelnými vlastnostmi, takže zásada „vidět a být viděn“ se stává realitou.

Článek Víte, jak správně pečovat o autožárovky? byl publikován 22. září 2015 v 23.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...