Vizionářské a nebývalé uživatelské rozhraní pro vozy Volvo

Tagy:  uživatelské rozhraní Volvo, Autopilot IntelliSafe, technologická novinka Volvo, auto řízení Volvo

Sponzorované odkazy:

Vizionářské a nebývalé uživatelské rozhraní pro vozy Volvo

Automobilka Volvo Cars představuje bezpečné a hladce fungující uživatelské rozhraní pro autonomně řízená vozidla. Společnost tak odhalila jedno z nejvyspělejších a nejsnáze ovladatelných uživatelských rozhraní v automobilovém průmyslu.

Prostřednictvím tohoto rozhraní budou moci řidiči přenechat kontrolu nad svými budoucími vozy systému autonomního řízení. S příchodem takto řízených automobilů se rapidně mění vztah mezi řidičem a uživatelským rozhraním vozidla. To dostává rozhodující význam.

Autopilot IntelliSafe v akciAutopilot IntelliSafe v akci

Autopilot IntelliSafe

Zcela zásadní podmínkou pro spolehlivé fungování této nové technologie je bezpečné a bezproblémové předání kontroly nad vozem. Proto vyvinula společnost Volvo Cars svého jednoduše fungujícího a intuitivního Autopilota IntelliSafe. V rámci tohoto systému lze přepínat mezi režimem běžné jízdy a autonomním řízením skrz speciálně navržených pádel na volantu.

v rámci IntelliSafe lze přepínat mezi režimem běžné jízdy a autonomním řízenímv rámci IntelliSafe lze přepínat mezi režimem běžné jízdy a autonomním řízením

A tak je li vůz s pasažéry na trase, kde lze bezpečně využívat autonomní řízení, palubní systém upozorní zprávou na displeji, že je Autopilot připraven k použití. K tomu se rozblikají kontrolky na pádlech volantu. Režim autonomního řízení řidič aktivuje současným přitažením obou pádel. Kontrolky na pádlech se rozsvítí zeleně a Autopilot potvrdí, že převzal řízení a kontrolu nad vozem.

kontrolky na pádlech se rozsvítí zeleně a Autopilot potvrdí, že převzal řízeníkontrolky na pádlech se rozsvítí zeleně a Autopilot potvrdí, že převzal řízení

A když již není možné autonomní řízení nadále využívat, řidič je upozorněn, aby opět začal aktivně řídit. Zároveň se na displeji objeví odpočet v rozsahu šedesáti vteřin. Nepřevezme-li řidič z jakéhokoli důvodu během tohoto minutového intervalu kontrolu nad vozidlem, vůz dojede na místo, kde může bezpečně zastavit.

auto řídí autopillotauto řídí autopillot

Premiéra pro 100 vozů

Nový Autopilot IntelliSafe od značky Volvo bude k dispozici zpočátku ve 100 vozech Volvo XC90. Ty se začnou pohybovat v ulicích Göteborgu v roce 2017. A to v rámci jednoho z nejambicióz­nějších projektů na světě – Drive Me. Zmíněná stovka automobilů bude v hlavní fázi projektu Drive Me poskytnuta rodinám a jiným dojíždějícím osobám z okolí Göteborgu, které je budou využívat ke svému každodennímu cestování.

Vozidla se budou sama řídit na vybraných silnicích v celkovém rozsahu cirka 50 kilometrů. Po prověření své funkčnosti v projektu Drive Me bude Autopilot IntelliSafe představen také široké veřejnosti.

Zdroj: Volvo.cz

Článek Vizionářské a nebývalé uživatelské rozhraní pro vozy Volvo byl publikován 14. prosince 2015 v 00.00 v rubrice Novinky, Auta, Značky aut a Informace. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...