Rally Show představila parádní podívanou

Tagy:  Rally, drift, rally show, Czechring, Hradec Králové, okruhy, motorsport, Tatra, Dakar, Helicopter show

Sponzorované odkazy:

Rally Show představila parádní podívanou

V sobotu se za krásného jarního počasí uskutečnil v Hradci Králové další ročník Rally Show. Divákům se představily nejen soutěžní vozy, ale také okruhové speciály, česká a polská „monstra“ pro driftování, tatry pro trucktrial i z Dakaru a mnoho nových sériových vozidel…

Všechny kategorie se na trati střídaly v pravidelných intervalech a ať už byli diváci příznivci jakékoliv kategorie, přišli si na své během dne hned několikrát. Jestliže okruhové vozy pojaly den až příliš konzervativně, divoké drifty další kategorie se prostě musely líbit snad všem. Přední čeští piloti Jan Baláž se synem Marcelem se občas v oblacích dýmu z pneumatik ztráceli. Mladší z dvojice dokonce během dne několik pneumatik na svém „bavoráku“ roztrhal. Parádní kousky předváděla také početná skupina polských jezdců a tak se bezesporu podařilo motoristické veřejnosti přiblížit tento u nás prozatím nepříliš známý sport.

Mezi soutěžními vozy poutaly největší pozornost diváků Porsche 997 GT3 Karla Macka a také Škoda 130 domácího Petra Šimurdy. Zatímco první jmenovaný jezdil jen sporadicky, dvě oranžové škodovky (jedna pro rally, druhá pro autokros) byly na trati téměř stále a předváděly divácky vděčnou jízdu.

Však také dvakrát během dne byla k vidění česká GYMKHANA, kdy Šimurda se svojí bílou škodovkou (ano, celkem měl na akci tři vozy) divoce kličkoval mezi novými modely a pak kroužil okolo jedoucího velorexu či kolem hostesek z Trotiny. Závěr druhé show navíc zpestřila exhibice s vrtulníkem. Diváci byli nadšeni.

Petr Šimurda si mezi divokými kousky našel čas i na pozdravení s fanoušky. Foto: Martin SingrPetr Šimurda si mezi divokými kousky našel čas i na pozdravení s fanoušky. Foto: Martin Singr

K vidění byly na trati i další skvosty, za všechny jmenujme historiky Lancia Beta Montecarlo, Porsche 911 nebo Ford Sierra Cosworth 4×4. Akorát „auto z plakátu“, Audi Sport Quattro, zůstalo celý den stát v depu a stejně tak další velké lákadlo, autokrosová Škoda Fabia WRC Václava Fejfara.

Také v terénu bylo živo

Vedle okruhu na terénní trati předváděly své schopnosti trucktrialové tatrovky a s „ostrým“ dakarským speciálem se zúčastnil také David Vršecký, který nahradil původně přihlášeného Martina Kolomého. Dalším hvězdným jezdcem, který byl na okruhu, byl mistr Evropy v „cesťácích“ Michal Matějovský. Jezdil ale jen v rámci roadshow. Při této akci se na trati objevila celá plejáda nových modelů – luxusní mercedesy, robustní jeeepy, sportovní fordy a mnoho dalších modelů chvílemi zaplnily celý Czechring.

Chyběly mezi nimi ale domácí vozy Škoda. Mladoboleslavská automobilka akci zařadila do programu své letošní Roadshow Monte Carlo a kromě spousty dárků, doprovodného programu a zajímavé ukázky týkající se bezpečnosti (to bylo mimochodem hlavní téma také na stánku besipu) přivezla také osm svých modelů k vyzkoušení.

Jan Baláž představuje českou driftovací elitu. Foto: Martin SingrJan Baláž představuje českou driftovací elitu. Foto: Martin Singr

Výjimečné na celé akci bylo, že se do většiny závodních aut mohli posadit i diváci. Za pár stovek, což byla opravdu směšná cena, mohli usednout si mohli vyzkoušet, jak vypadá driftování, rally, trucktrial nebo Dakar z pohledu spolujezdce. Atrakcí ale bylo více – profesionální okruhový simulátor, vznášedlo, RC modely, buginy nebo bagrování. Případně i let helikoptérou či cessnou. A dle slov zúčastněných to stálo za to.

Článek Rally Show představila parádní podívanou byl publikován 16. května 2016 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...