Proč se vyplatí mít havarijní pojištění

Proč se vyplatí mít havarijní pojištění

Vlastnit auto a starat se o něj neznamená jen náklady na benzín a servis. S jeho provozem se pojí třeba i placení pojištění. Základem je mít povinné ručení. Pak tu ovšem máme i dobrovolné havarijní pojištění, u kterého s jeho sjednáním spousta lidí váhá. A přitom vám může v případě nehody hodně posloužit. Pojďme se tedy spolu podívat na to, proč si platit i havarijko.

Když to vezmeme pěkně jednoduše – havarijní pojištění kryje rizika, u kterých je vám povinné ručení k ničemu. A přitom se s nimi můžete potkat každý den. I přes tento fakt má havarijní pojištění asi jen 1/3 řidičů, kteří denně jezdí autem. Proč? Tady jsou ty nejčastější důvody. Zároveň si u nich ovšem ukážeme, že nejsou opodstatněné.

Havarijní pojištění je moc drahé

U tohoto argumentu je potřeba pamatovat na to, že i u malých nehod můžou jít náklady na opravu do tisíců a přiznejme si – i taková suma, když ji nečekáte, dost zabolí. A to nemluvíme o těch vážnějších nehodách, popř. o situacích, kdy o auto můžete přijít úplně tzv. „totálkou“ nebo díky krádeži. Pak by vám jistě bylo líto, že jste těch pár tisícovek pojišťovně kvartálně neposlali.

Staré auto nemá smysl pojišťovat

Tohle tvrzení už dávno neplatí. Dřív jste sice u auta staršího 10 let měli pro havarijko spočítanou pěknou pálku, ale dnes na trhu najdete havarijní pojištění přesně na míru právě pro starší vozy. To je nyní o dost levnější a můžete najít i výhodné pojistné balíčky, které si můžete spočítat v kalkulačce havarijního pojištění online. Pojišťovny zkrátka berou v potaz názory řidičů a svou nabídku přizpůsobují trhu.

Proč si sjednat havarijní pojištění

Protože vám v případě potřeby ušetří peníze. To hlavně. Kdy vás tedy havarijní pojištění ochrání?

Havárie – pokud způsobíte dopravní nehodu a poškodíte vlastní vůz, náklady na jeho opravu půjdou za pojišťovnou.

Vandalismus – poškrábané dveře, ulomené zpětné zrcátko a další destruktivní projevy „nenechavců“.

Živelné události – letní bouřky jsou sice krásné, ale ďolíky od krup na karoserii už o něco méně. Do těchto rizik živelné události patří i velká voda, požár nebo padající strom.

A do pojistitelných rizik spadá třeba i krádež vozidla nebo střet se zvěří.

Je jen na vašem uvážení na co přesně se necháte pojistit. Chcete mít všechno v jednom balíčku? Pak zvolte variantu All risk, ve které budete mít krytí pro všechna možná rizika. Na co u havarijního pojištění nezapomínat

Sjednání je prvním krokem, ale potom si havarijko alespoň co dva roky zkontrolujte a proveďte jeho aktualizaci pro jeho odpovídající cenu stejně jako u povinného ručení si zkontrolujte smlouvu.

Tu u havarijního pojištění totiž ovlivňuje hned několik faktorů:

  • značka vozidla
  • stáří vozu
  • spoluúčast
  • věk řidiče
  • a další

Tyto body po určité době už nemusí odpovídat skutečnosti. A tím pádem nemusí odpovídat ani cena vašeho pojištění. Věříme, že jsme vás přesvědčili o tom, že investice do havarijního pojištění má určitě smysl. Přejeme tedy šťastnou ruku při jeho výběru, a ještě víc šťastnějších kilometrů na cestách! 😊

Článek Proč se vyplatí mít havarijní pojištění byl publikován 31. března 2020 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...