Pohony bran: Nechte dřinu strojům

Tagy:  pohony bran, pohony vrat, automatika, komfort, bezpečnost, příslušenství, garáž

Pohony bran: Nechte dřinu strojům

Ještě před několika lety měly automatické pohony bran jen zámožní podnikatelé u svých vil. Dnes je to běžná součást staveb a málokdo si ještě pořídí bránu s manuálním otvíráním. Je to nepraktické, pohony mají mnoho výhod a lze je použít také u stávajících bran.

Komfort a bezpečnost

A přitom nejde jen o komfort, který tito pomocníci bezpochyby přináší, ale také o bezpečnost. Při vjezdu a výjezdu nemusí řidič ani jiný člen posádky opouštět automobil. Stačí pouze stisk tlačítka na dálkovém ovládání a vjezdová brána se začne otevírat či zavírat. Při nevlídném počasí nebo v zimě je to neocenitelná pomoc. Pokud jezdí řidič sám, ušetří také mnoho času. A co když se chcete jen „protáhnout“ a ne otevírat celou bránu, když si třeba jdete do garáže v zimě jen pro šroubovák? Není problém, pohony bran umožňují také pouze částečné otevření vjezdové brány.

Nabízí se pohony pro křídlové vjezdové brány a posuvné pohony. Pohony pro křídlové brány se nabízí s přímými, nebo kloubovými rameny. Kde je trochu problém s prostorem za otevřeným křídlem vjezdové brány, jsou lepší přímá ramena. Na druhou stranu je potřeba robustní konstrukce vjezdové brány, která odolá mechanickým deformacím. Pro všechny typy vjezdových bran se pak hodí pohony s kloubovými rameny. Konstrukci totiž namáhají minimálně. Pokud nelze použít ani jeden typ, lze použít zemní pohony. Ty se ukládají do příjezdové komunikace pod křídla vjezdové brány. U posuvných bran stačí stisk tlačítka na dálkovém ovládání a brána se otevře. Ozubený hřeben, který je upevněn na křídlo brány, pak odvede všechnu práci za vás.

Motor drží vrata zavřená

Automatické pohony se nenabízí jen pro brány, zájemci si mohou zakoupit i pohony vrat. I zde jsou hlavními benefity komfort a bezpečnost. Zde jde navíc i o bezpečnost celého domu, protože motorový pohon drží vrata zavřená a tím podstatně znesnadňuje jejich násilné otevření nezvanými hosty.

Pohon také chrání vše okolo – dokáže totiž rozpoznat situaci, kdy garážová vrata narazí na nečekanou překážku. V té chvíli se pohon vrat ihned zastaví. Co se týká bezpečnosti, je vše na volbě majitele vrat. Pokud chce zvýšit bezpečnost osob, které se mohou pohybovat v prostoru vrat nebo v dráze výjezdu v době, kdy se budou vrata pohybovat, lze si pořídit bezpečnostní příslušenství jako je maják a fotobuňky.

Malý ovladač, ale dokáže otevřít velká a těžká vrata. Foto: www.somfy.czMalý ovladač, ale dokáže otevřít velká a těžká vrata. Foto: www.somfy.cz

Výpadek proudu nevadí

Skeptici mohou namítnout, že stačí výpadek proudu a vrata nikoho nepustí ani dovnitř ani ven. Není to pravda, pohony mají záložní akumulátor, který při výpadku energie ze sítě hravě otevře či zavře vrata. V případě nouze lze pohon odblokovat a vrata ovládat ručně.

Motoristé, kteří se rozhodnou pro pohony garážových vrat, mohou vybírat ze dvou skupin pohonů. Stropní pohony se používají pro výklopná, sekční a případně křídlová vrata. Tyto pohony jsou napájeny přímo ze sítě 230 V, obsahují přijímač dálkového ovládání a kromě toho je lze ovládat také připojeným nástěnným ovladačem. Naopak trubkové pohony lze použít pro rolovací garážová vrata. Trubkový pohon je obvykle vybaven okem pro ovládání garážových vrat nouzovou klikou, to kdyby vypadl elektrický proud. Zde si na své přijde snad každý – trubkové pohony se totiž vyrábějí v široké výkonové řadě, dle velikost garážových vrat si tak každý motorista vybere ten pravý pohon i pro sebe.

Článek Pohony bran: Nechte dřinu strojům byl publikován 3. května 2012 v 10.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...