Povinné ručení není potřeba? Velká motoristická lež!

Tagy:  Povinné ručení, pojištění, povinnost, zákon, pokuta

Povinné ručení není potřeba? Velká motoristická lež!

Povinné ručení si sice podle zákona musí uzavřít každý motorista, mezi řidiči se však stále najdou vyznavači nepříliš prozíravého řešení, totiž neplatit povinné ručení vůbec.

Tato varianta sice skýtá úsporu pár stovek měsíčně, ale rizika jsou nepoměrně vyšší. Předně je nutné poznamenat, že se mezi odpůrce placení povinného ručení většinou řadí pouze ti, kteří měli to štěstí, že se nikdy nezapletli do dopravní nehody a proto mají pocit, že povinné ručení z nich jen tahá peníze.

Ti, kteří se již s dopravní nehodou, kterou třeba ani nezavinili, setkali na vlastní kůži, ví, že škody na vozidlech se při takové nepříjemnosti mohou vyšplhat do milionů korun. A v takovém případě, kdy vše odnesou pouze plechy, lze ještě hovořit o šťastném konci.

Povinné ručení řeší potíže

V řešení pojistných nákladů pak pomáhá právě povinné ručení. Jeho smysl je chránit řidiče a to co možná nejspravedlivěji. Proto ten, kdo nebourá, dostává bonusy a platí stále méně. Nepoučitelní motoristé, kteří mívají nehody často, naopak dle stupnice malusů platí více.

Jde o pojištění stanovené zákonem, a kdo ho nemá, může čekat pokutu od pěti do čtyřiceti tisíc korun plus příspěvek České kanceláři pojistitelů (za každý den, kdy vozidlo nebylo pojištěno se platí několikanásobně více, než by se platilo v rámci běžné pojistky). V krajním případě se může řidič dočkat i trestního stíhání. Jak by se dalo čekat, pokud řidič nepojištěného vozidla způsobí dopravní nehodu, způsobenou škodu, případně i ušlý zisk nebo léčbu následků platí ze své kapsy. A tyto sumy jdou často i do desítek milionů korun.

Při havárii řidiči ocení, že mají sjednané povinné ručení. Foto: Martin SingrPři havárii řidiči ocení, že mají sjednané povinné ručení. Foto: Martin Singr

Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, jak se správně jmenuje povinné ručení, musí mít sjednané každý, kdo má vůz s SPZ. Pokud nikdo vozidlem delší dobu nejezdí, třeba má kabriolet jen na léto, může na podzim uložit SPZ do tzv. depozita a půl roku neplatit ani povinné ručení.

V dnešní době lze spoustu věcí vyřešit přes internet a zrovna tak lze sjednat i pojištění online. Na internetu je možné porovnávat také jednotlivé nabídky. Někdo dá přednost ceně a zvolí nejlevnější povinné ručení, jiný ocení různé výhodné připojištění a další třeba hledá renomovanou společnost…

Článek Povinné ručení není potřeba? Velká motoristická lež! byl publikován 14. února 2013 v 18.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.