Opel Zafira: Novodobý (nejen) technologický požitek

Tagy:  nový, Opel, Zafira

Sponzorované odkazy:

Opel Zafira: Novodobý (nejen) technologický požitek

Nový Opel Zafira je bonbónkem pro fajnšmekry technologií a jejich výdobytků. Je doslova nabušen arzenálem těchto artiklů. Co ještě skrývá nová Zafira?

Opel Zafira nové generace, má všechny prvky starších brášků:

  • systém flexibilního uchycení sedadel Flex7®
  • certifikovaná ergonomická přední sedadla AGR
  • integrovaný nosič jízdních kol FlexFix®
  • adaptivní tlumiče pérování FlexRide
  • a k dobru dostal atraktivní nový designem karoserie, interiéru a prostornou kabinu
  • nechybí ani nejmodernější systémy konektivity jako je Infotainment Opel IntelliLink nejnovější generace s funkcemi Apple CarPlay a Android Auto pro integraci smartfonů spolu s telematickými službami Opel OnStar
  • a adaptivní LED světlomety AFL (Adaptive Forward Lighting)

Sporty vzhled a nadstandardní interiér

Nové dynamické světlomety spolu se zcela novou, sportovněji tvarovanou maskou chladiče a otvory pro vstup vzduchu v nárazníku udávají tón designu nové Zafiry. Čelní světlomety a maska chladiče tvoří jednotný celek. Precizně tvarovaná chromovaná lišta s logem automobilky Opel opticky přechází do světlometů, což zdůrazňuje šířku vozu. Denní světla v profilu dvojitého křídla charakterizují nový design světlometů. Kola jsou vytažena hodně do boků a jsou lemována atletickými oblouky blatníků. Tak dostala nová Zafira sporty a dynamický vzhled.

Zcela nový interiér má sdružený přístroj. Displej infotainmentu, který bývá umístěn do horní části středové konzole, byl nahrazen níže posazeným dotykovým monitorem a tak bylo možno vypustit řadu ovládacích tlačítek. Dotykový monitor s úhlopříčkou 17,8 cm/7 palců, který je lemován lesklým kovovým rámečkem ve tvaru písmene U, je vyhotovený v kvalitě špičkových tabletů. Nový prostorově tvarovaný volant s malým krytem složeného airbagu má nejenom elegantní vzhled, ale i ergonomický tvar.

Opel bude v nové řadě Zafira nabízet dva systémy infotainmentu

  • IntelliLink nejnovější generace. Systém R4.0 IntelliLink nabízí funkce Apple CarPlay a Android Auto.
  • Také systém Navi 950 IntelliLink s integrovanou navigací.

K tomu je v nové Zafiře k dispozici i telematický systém Opel OnStar s automatickým hlášením nehody a dalšími užitečnými funkcemi, jako např. Destination Download (pro přístroj Navi 950) a 4G LTE Wi-Fi hotspot, který umožňuje připojení až sedmi koncových zařízení.

Variabilní a praktické

Nový Opel Zafira je komfortní díky příplatkovým sportovním sedadlům nastavitelným v šesti směrech a s ergonomickým certifikátem AGR a multifunkční středovou konzolí FlexRail®. Tento modulární odkládací systém obsahuje velký odkládací box a držáky na nápoje, které je možné posouvat v hliníkových kolejničkách do požadované polohy, což umožňuje flexibilní využití velkorysého úložného prostoru mezi předními sedadly.

Pasažéři ve druhé řadě mají k dispozici příplatkový systém sedadel Lounge Seating. S jeho pomocí lze prostřední sedadlo ve druhé řadě sklopit tak, že se vytvoří pohodlná loketní opěrka pro pasažéry na krajních místech. Jejich sedadla se kromě toho posunou poněkud dozadu a ke středu vozu, takže vzadu sedící pasažéři mají vysoce nadprůměrný prostor pro nohy i ramena. Sedadla ve třetí řadě je možné sklopit a zcela zapustit do podlahy, čímž se zvětší zavazadlový prostor s rovnou plochou.

Inteligentní úložná řešení

Zafira nové generace může sloužit i jako malý dodávkový automobil. V pěti sedadlové konfiguraci má Zafira zavazadlový prostor základního objemu 710 litrů, přičemž sklopením sedadel ve druhé řadě jej lze zvětšit až na 1860 litrů. Kromě toho má posádka k dispozici více než 30 odkládacích možností, včetně již vzpomínané středové konzole FlexRail®. Za příplatek lze objednat i praktický nosič jízdních kol FlexFix®. Tento integrovaný systém se vysouvá ze zadního nárazníku jako zásuvka a uveze až čtyři bicykly. I naložený nosič lze naklápět, takže v každé situaci je umožněn přístup do zavazadlového prostoru.

Bezpečná a dynamická Zafira

Nový systém AFL LED světlometů Adaptive Forward Lighting automaticky adaptuje rozložení paprsků světlometů podle jízdní situace tak, aby bylo dosaženo optimálního osvětlení silnice bez oslňování ostatních řidičů. Světlomety AFL mají celkem 9 režimů osvětlení (světla do města, do zatáček, pro odbočování, osvětlení okolí při couvání, světla v režimu stop/eco, nebo turistický režim).

Kamera Opel Eye nové generace podporuje celou řadu asistenčních systémů. Patří mezi ně asistenční systém dálkových světel High Beam Assist reflektorů AFL LED nebo funkce čtení dopravních značek Traffic Sign Assistant. Kameru využívá i systém monitorování odstupu Following Distance Indication (FDI) a funkce Forward Collision Alert, která vizuálně a akusticky upozorní řidiče na situaci, kdy se odstup od vpředu jedoucího vozu nebezpečně rychle zmenšuje. Asistenční systém pro udržování jízdního pruhu Lane Departure Warning se aktivuje automaticky při rychlosti nad 60 km/h a upozorní řidiče, pokud má vůz tendenci samovolně vybočit z jízdního pruhu bez zapnutých směrových světel.

Dva další prvky nové Zafiry zvyšující komfort jsou Adaptive Cruise Control a FlexRide. Tempomat Adaptive Cruise Control, vybavený radarovým senzorem za maskou chladiče, pomáhá řidiči udržovat nastavenou rychlost při dodržení nastaveného odstupu od vpředu jedoucích vozů. Kromě rychlosti může řidič nastavit i odstup ve třech stupních: Velký, střední a malý. Adaptivní mechatronický podvozek FlexRide průběžně přizpůsobuje charakteristiku tlumičů pružení jízdní situaci, stylu jízdy a individuálním preferencím řidiče.

Zákazníci budou mít na výběr ze široké palety motorizace, když je k dispozici kompletní nabídka zážehových i vznětových motorů i s agregáty na LPG a CNG.

Zdroj foto: Opel

Článek Opel Zafira: Novodobý (nejen) technologický požitek byl publikován 22. června 2016 v 00.00 v rubrice Novinky, Auta, Značky aut a Informace. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...