Povinné ručení opět zdražuje, pro koho nejvíce?

Tagy:  Povinné ručení, pojištění, povinnost, pojišťovna, internet, Allianz, Kooperativa

Povinné ručení opět zdražuje, pro koho nejvíce?

S novým rokem opět podraží povinné ručení, tentokrát ale nepůjde jen o pár drobných. Pořádně si připlatí zejména ti, kteří často havarují.

Pojišťovny dle vlastních slov musí zdražovat, protože v posledních letech rostly jejich náklady na pojistná plnění. Je prý čím dál více havárií a zároveň stoupá způsobená škoda, která se pohybuje v miliardách korun. Typickým příkladem jsou nejvíce ohrožené nárazníky, které jsou dnes osazené čidly a kamerovým systémem. To jejich cenu výrazně zvyšuje. Podle odborníků je segment osobních aut v mínusu o dvanáct procent, u nákladních aut je rozdíl ještě vyšší, údajně se muselo vyplatit o třicet procent více, než kolik se vybralo.

Aby pojišťovny neskončily v mínusu, musí více platit všichni. Je ale více než spravedlivé, že se pojistné nejvíce zvyšuje u mladých řidičů a u těch, kteří už za sebou mají nějaký ten karambol. Tvrdá konkurence a snaha o nejlevnější povinné ručení však nárůst cen mírně brzdí. Zatímco bezproblémovým řidičům vzroste poplatek o zhruba tři procenta, což není nijak drastické, rizikovým skupinám se může až zdvojnásobit.

Mladí řidiči, kteří už tak platili poměrně vysoké částky, si tak sáhnou ještě hlouběji do kapsy. Pro často studentský rozpočet je částka, která může být i přes dvacet tisíc ročně, pořádně citelná. Ale zaplatit musí, bez zelené karty by vůbec neměli sedat za volant. Na druhou stranu si budou muset připlatit i řidiči nad pětašedesát let, kteří podle statistik pojišťoven také patří mezi rizikovější účastníky silničního provozu.

Povinné ručení není levné, přesto pojišťovny prý vyplácí více, než kolik vyberou. Foto: Martin SingrPovinné ručení není levné, přesto pojišťovny prý vyplácí více, než kolik vyberou. Foto: Martin Singr

Bezpochyby správný přístup je pak nedávat žádnou výhodu těm, kvůli kterým se povinné ručení zdražuje. Jakmile má řidič jednu a více pojistných událostí, částka za povinné ručení letí nahoru. A čím víc nehod, tím vyšší částka. Drobné ťukance je tak nejlepší vyřešit dohodou a pojišťovnu jimi vůbec nezatěžovat. Naopak v případě těch větších, navíc zaviněných, nehod se vyplatí mít sjednané i havarijní pojištění, výhodnou kombinaci nabízí povinné ručení Kooperativa.

Pojišťovny také čím dál více zohledňují typ motoru a kdo má starý diesel, zaplatí rovněž více. V ceně pojistného se zohledňuje třeba i kde řidič bydlí. Třeba u Allianz povinného ručení se cena odvíjí také od počtu najetých kilometrů za rok. Do budoucna by mohl cenu ovlivňovat i styl jízdy konkrétního motoristy nebo vybavenost vozidla aktivními asistenčními systémy.

Článek Povinné ručení opět zdražuje, pro koho nejvíce? byl publikován 12. února 2019 v 06.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...