Opel Grandland X – stylové SUV podle francouzské předlohy

Opel Grandland X – stylové SUV podle francouzské předlohy

Začalo to v roce 2017. Na trh se dostává model Grandland X, který vychází ze spolupráce francouzského koncernu PSA a jejího zbrusu nového člena, německé značky Opel.

Opel si vypůjčil základ úspěšného vozu Peugeot 3008 a opatřil ho vlastní „fasádou“. Nové SUV s příjemně civilním designem se uchytilo. Ale chtělo to ještě něco navíc. Původní verze Opel Grandland X 1.2 nabídla v rámci ceny velmi dobrý komfort i vyladěné jízdní vlastnosti. Chyběl ale víc nekompromisní vý­kon.

Motor podle gusta

Problém byl vyřešen novou motorizací. Dneska je Grandland X k dispozici se zážehovým motorem 1.6 Turbo (ten skrývá 1598 cm3 zdvihového objemu a výkon 133 kW). Další možností je naftový motor 2.0 CTDI AT – který poskytne 130 kW.

Verze s motory 1.2 ale rozhodně nejsou uzavřenou kapitolou. Pokud před masivnějším výkonem upřednostníte nižší spotřebu a pořizovací cenu, neváhejte. Vozu se i při výkonu 96 kW daří na cestách víc než dobře.

Jízda jako po másle

Opel Grandland X vás hladce proveze i vozovkami v horším stavu – a že jich je u nás dostatek. Tlumení je na velmi dobré úrovni a vůz si v přiměřené rychlosti vede jistě a překvapivě tiše. Zejména se silnější motorizací pak můžete krásně brázdit i dálnice. Grandland je k dostání s šestistupňovou manuální nebo zdařilou a komfortní osmistupňovou automatickou převodovkou.

A jak je na tom Grandland se spotřebou? U základní motorizace se kombinovaná spotřeba pohybuje okolo 5,2 l na 100 km. U zmíněné výkonnější verze (1.6) se vyšplhá o něco výš, na 5,8 l na 100 km.

Elegantní interiér a slušná výbava

Exteriérové zpracování je stylové, vkusné a bez zvláštních výstřelků. Totéž bezezbytku platí i pro interiér, který se od zpracování předlohy v podobě Peugeotu 3008 poměrně značně odchýlil a projevuje se v něm spíše německý vliv. Preciznost, vkus, funkčnost – tak bychom jej mohli ve zkratce charakterizovat.

Opět nečekejte žádnou extravaganci ani příklon k futurismu. Grandland X potěší především oko konzervativnějšího pozorovatele. To ale není ani v nejmenším žádná výtka. Vše totiž funguje, jak má, a vše je na správném místě. A certifikovaná (AGR) zdravotní sedadla ve vyšší výbavě jsou balzámem pro páteř.

Vyberte si výbavu

Opel Grandland X může mít hned několik stupňů výbavy. Pro ekonomicky smýšlející uživatele je k dispozici varianta Selection s 16palcovými ocelovými ráfky, přední kamerou pro udržování jízdního pruhu, zadními LED světlomety nebo tempomatem a adaptivním omezovačem rychlosti.

Další verze, Enjoy, Innovation a Ultimate, pak přinesou 17, 18 nebo 19palcová kola z lehkých slitin – poslední jmenované pak s diamantovým řezem. V nejvyšší výbavě (Ultimate) najdete mimo jiné vyhřívaný volant a přední i zadní sedadla nebo systém Navi 5.0 IntelliLink opatřený 8” dotykovým displejem. Správnou dávku komfortu, nebo spíš poměru mezi luxusem a cenou, si už musíte zvolit sami.

Vozy Opel Grandland X skladem u Srba servis

Zaujal vás Grandland X a chcete si jej prohlédnout nebo se v něm projet bez vyrušování a mimo běžný provoz a kolony? Zamiřte na pobočku autorizovaného prodejce značky Opel, Srba servis. Na pobočce v Jílovišti budete moci využít i samostatný testovací okruh, na kterém neváhejte Grandland X pořádně vyzkoušet. Vybírat můžete hned z několika motorizací.

Článek Opel Grandland X – stylové SUV podle francouzské předlohy byl publikován 14. května 2019 v 23.00 v rubrice Auta. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...