Aukce je skvělou cestou k autům ze zahraničí. Nepodceňujte však formality

Aukce je skvělou cestou k autům ze zahraničí. Nepodceňujte však formality

Díky otevřeným hranicím a s nimi spojeným volným pohybem zboží nejsme již dávno odkázáni na nákup vozidel v tuzemsku. Pořízení auta za hranicemi má však některá specifika. Na co si dát pozor?

Zahraniční ojeté vozy lákají cenou i kvalitou a nejsnáze je pořídíte právě prostřednictvím aukce. Této možnosti využívá čím dál více obchodníků a dealerů s automobily. Aby se nákup skutečně vyplatil, je třeba pohlídat několik náležitostí.

Strašák jménem DPH: Platíte ji v zahraničí nebo v Čechách?

Dle platného zákona probíhá platba DPH v místě dovozu, tedy v České republice. Vždy sdělte prodejci, že vůz budete převážet a od zahraničního subjektu chtějte vystavit fakturu bez DPH. Tento postup platí v rámci Evropské Unie – pokud pořizujete auto odjinud, ověřte si postup s daňovým poradcem.

Jakmile dojde k nákupu, zajděte na příslušný finanční úřad a vyplňte Hlášení o pořízení nového dopravního prostředku. Správce vám následně vyměří daň se splatností 25 dní.

Zaneste automobil do českého registru vozidel

Vaše další cesta bude na STK. Auto musí projít měřením emisí a řádnou technickou kontrolou. Na registr vozidel pak dorazte s veškerými doklady k vozidlu, které jste obdrželi v zahraničí, a také s protokolem o technické prohlídce, protokolem o emisích, technickým protokolem a přílohou k němu. Při registraci se neobejdete ani bez povinného ručení a doložit musíte dále originál zelené karty.

Postup samotný složitý není a k úspěšnému vyřízení zpravidla dochází v horizontu několika pracovních dní.

Solidní prodejce vás navede a pomůže také s převozem vozidla

Prodejce vám může celý proces výrazně usnadnit a některé body za vás dokonce vyřešit. Hledejte firmy, které fungují po celé Evropské Unii a převozy přes hranice jsou součástí jejich každodenní práce. Společnost Adesa, která se zaměřuje na aukce vozidel po celém světě, dokonce nabízí asistenci při řešení přepravy a financování – navíc to vše v češtině.

Článek Aukce je skvělou cestou k autům ze zahraničí. Nepodceňujte však formality byl publikován 29. července 2019 v 00.15 v rubrice Informace. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...