Jak najít výhodné povinné ručení a nač si dát pozor?

Tagy:  sjednat levné povinné ručení, povinné ručení,

Jak najít výhodné povinné ručení a nač si dát pozor?

Pojištění odpovědnosti provozu motorového vozidla je ze zákona povinné. Ovšem již není povinností platit to nejvyšší. Najděte si i vy to své – vyhovující vaší peněžence i autu!

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, alias povinné ručení alias zákonné pojištění zastřešuje zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla Tento zákon definuje jak náležitosti, sjednání a plnění pojistné smlouvy, tak fakt, že toto pojištění musí být sjednáno a uzavřeno pro každé vozidlo, jež se účastní provozu na pozemních komunikacích, a to včetně strojů a vozidel, která jsou třeba jen ponechána na pozemní komunikaci.

Povinné ručení je de facto pojistná ochrana zdraví a majetku třetích osob, kterým byla způsobena škoda provozem daného vozidla. V Mnoha případech je to deviza, jež řidiči či účastníku silničního provozu pomůže v mnoha ohledech. Především při řešení majetkových náležitostí dopravní nehody a škod s ní spojených, ale také zdraví a života osob při nehodě figurujících.

Všechny profesní subjekty, které mají právo v Česku nabízet, sjednávat a řešit pojištění odpovědnosti z provozu vozidel, spadají dle zákona č. 168/1999 Sb. pod zastřešující organizaci těchto pojistitelů. Tou je Česká kancelář pojistitelů (zkráceně ČKP). A od 1.1.2009 je novelou zákona č. 168/1999 Sb. ČKP oporou těm, kteří narazí na silnicích na nepojištěná vozidla, jelikož pomáhá vymáhat příspěvky nepojištěných do garančního fondu.

Výhodné zákonné pojištění

Ať již hledáte levnější variantu stávajícího pojištění, nebo pořizujete pojištění svému novému vozu, tak sjednání levného povinného ručení dnes není žádná věda. Můžete to udělat pohodlně, z domu, a přímo od stolu. Jak je to možné? Díky portálům nabízejícím srovnání pojištění odpovědnosti provozu motorového vozidla u mnoha, ne li všech subjektů figurujících na českém trhu pojištění.

Zkrátka vyplníte údaje, zobrazí se vám nabídky hned několika pojišťoven, poté vyberete tu, jež vám nabídkou nejvíce vyhovuje a zaplatíte. Vše online bez nějakého běhání do pojišťoven, čekání a dalších pochůzek. Vzápětí je vám k dispozici zelená karta v elektronické podobě, kterou lze vytisknout. Smlouvu spolu s originálem zelené karty obdržíte poštou nebo kurýrem.

Jak sjednat povinné ručení, aneb nač si dát pozor?

  • Online srovnávání povinného ručení provádíte dle technických parametrů vozidla, když má vliv na výslednou částku objem alias kubatura, také výkon a v neposlední řadě i stáří automobilu, někdy i spolu s účelem k jakému vozidlo slouží.
  • Dále se specifikuje majitel a řidič v jedné osobě – z hlediska věku, pohlaví, bydliště, předchozích povinně smluvního jištění vozidel, v kontextu s nastavenými bonuse a malusy. Tyto údaje mohou ovlivnit výši pojistného asi nejvíce. Bydlíte-li ve velkém městě, bývá pojištění dražší, jelikož dík hustšímu provozu je zde riziko nehody častější než na malé vsi. A díky vašemu předchozímu fungování v silničním provozu – s nehodami či bez (zmíněný malus, či bonus), se připočítává anebo odečítá procentuálně částka výchozího pojištění.
  • Výši pojistného ale ovlivní vámi nastavené limity pojistného plnění k vozidlu, a zde doporučujeme nastavení dle toho, jak často jezdíte a zdali tedy je u vás riziko nehody vysoké, nebo nízké. Při občasném popojíždění a nízkém ohrožení postačí nižší limit, při denní jízdě, a tedy vysokém riziku nehody si nastavte určitě vyšší limit.
  • Není od věci prostudovat si důkladně veškeré pokrytí (asistenční služba, pojištění předního skla atp.) nabízeného povinného ručení vybranou pojišťovnou, aby díky nízké ceně nebyly služby a krytí značně osekány.
  • Pročtěte si rovněž dobře pojistné podmínky a smluvní ujednání a zvažte kdy a z jakých podmínek je vypláceno pojistné plnění při nehodě a co naopak patří do výluk (tedy je neplaceno).

Zdroj foto: Pujcka.co

Článek Jak najít výhodné povinné ručení a nač si dát pozor? byl publikován 11. prosince 2017 v 21.15 v rubrice Informace a PR články. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...